Naslovna Najnovije Evropa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

Evropa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

0

BRISEL – EU bi iz pandemije virusa korona mogla da izađe do ljeta, rekli su učesnici video-konferencije o strategiji Unije za vakcinisanje protiv kovida 19.

„Nadam se da će EU izaći iz pandemije što prije, čak i prije ljeta. Sve potrebno je tu – imamo sve više vakcina, a imaćemo nove zalihe drugih lijekova protiv kovida 19“, rekao je direktor Glavne uprave Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane Džon Rajan.

Šef Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti Karl Ekdal upozorio je da je situacija u Evropi trenutno zabrinjavajuća i da je u posljednje tri sedmice pogoršana, pa je prošle sedmice EU imala 1,7 miliona slučajeva virusa korona i 25.000 mrtvih.

„Mislim da moramo biti realni, a ne optimistični ili pesimistični. Ali, mislim da imamo dobru šansu“, naveo je on, govoreći o mogućnosti da Evropa do ljeta izađe iz pandemije.

On je naglasio da je vakcina ogroman napredak jer za njen razvoj inače treba niz godina, a sada je postala dostupna u jednoj godini.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak smatra da se, uz pomoć vakcina, te poštovanjem mjera i testiranjem najnovijim testovima koji su sve jednostavniji uspješno može izboriti protiv kovida 19, prenosi Hina.

Učesnici konferencije naglasili su potrebu da EU jača svoju pripremljenost za buduće pandemije koje se mogu dogoditi za 10 ili 20 godina kako se ne bi ponovila prošlogodišnja nestašica maski, rukavica, respiratora i druge opreme.

Oni su pohvalili jačanje evropskih kapaciteta u sekvenciranju novih varijanti virusa, što omogućava njihovo bolje praćenje.

Naglašeno je da EU ima dobar sistem za identifikovanje nuspojava vakcine, koji informiše sve članice, ali i da su one uobičajene kada se vakciniše tako veliki broj ljudi.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je prošle sedmice da bi EU mogla da vakciniše 70 odsto odraslih stanovnika u drugom kvartalu ove godine.

Sekretar Komisije za unutrašnje tržište Tjeri Breton rekao je da Evropa, zbog ubrzane vakcinacije, ove godine može računati na ljetnu turističku sezonu jer će dobiti više od 420 miliona doza do sredine jula.

 

Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: