Naslovna Najnovije Evropska komisija: Srbija se nije pridružila mjerama protiv Rusije

Evropska komisija: Srbija se nije pridružila mjerama protiv Rusije

0

Srbija se nije pridružila mjerama EU da se uvedu sankcije Rusiji, naglašeno je u izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će sutra biti predstavljen u Briselu, a u koji je RTS imao uvid.

Evropska komisija poziva Beograd da sarađuje u istrazi u slučaju Banjska, da liši slobode i procesuira odgovorne za napade, i da u potpunosti primjeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Prištinom.

Osim što se konstatuje da nisu uvedene restriktivne mjere prema Rusiji, naglašava se i da su neke akcije i izjave Srbije bile u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavovima EU.

„Potrebno je da Beograd ispuni svoje obaveze u okviru dijaloga i da se posveti punoj primjeni svih prethodnih sporazuma, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji i aneks o implementaciji“, navodi se u izvještaju.

Poziva se i na brzo održavanje vanrednih izbora u opštinama na sjeveru Kosova uz bezuslovno učešće Srba ocjenjujući da je normalizacija odnosa ključan uslov za obje strane.

Govoreći o ispunjenosti političkih kriterijuma, ocjenjuje se da je politička polarizacija u društvu nastavljena.

„Još uvijek treba ispuniti preporuke OEBS-a i Savjeta Evrope o izbornom okviru. Rad parlamenta obilježile su tenzije vladajuće koalicije i opozicije, a uglavnom su poslanicima dostavljani prijedlozi po hitnoj proceduri, što bi trebalo da bude izuzetak“, navodi se u izvještaju i ocjenjuje da poslovnik nije sistematski primjenjivan, a zapaljivi rječnik u parlamentu nije sankcionisan.

Dodaje se da u borbi protiv korupcije postignut napredak, konstatovano da je došlo do blagog povećanja broja novih istraga i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali da je broj novih optužnica opao.

„Nije bilo slučajeva konačnog oduzimanja imovine, za šta je potrebna evidencija. Srbija tek treba da usvoji nacionalnu antikorupcijsku strategiju i prateći akcioni plan, za koje je predstavila prvi nacrt“, smatra Komisija, a prenosi RTS.

U cjelini, kako je naglašeno, korupcija je rasprostranjena u mnogim oblastima i ostaje pitanje koje zabrinjava. Takođe, kako ističu, postoji potreba za snažnom političkom voljom za efikasno rješavanje pitanja korupcije, kao i za snažan odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou.

Ograničen napredak, prema ocjeni Evropske komisije, ostvaren je i u oblasti slobode izražavanja.

„Policija i tužilaštvo su brzo reagovali na nekoliko slučajeva napada i prijetnji, radeći sa stalnom radnom grupom za sigurnost novinara. Međutim, slučajevi prijetnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavaju“, navodi se u izvještaju.

Komisija konstatuje da je Srbija nastavila sa primjenom medijske strategije i da su usvojeni amandmani na zakone o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima. Zakonski proces, međutim, po ocjeni Komisije, nije u potpunosti završen u skladu sa zakonodavstvom i standardima EU, posebno u pogledu vlasništva nad medijima, pravilima o državnoj pomoći i mehanizmima za zaštitu pluralizma i uredničke nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: