Naslovna Izdvajamo Federacija riješena, čeka se još Srpska: Ide li BiH ka rekordno brzom...

Federacija riješena, čeka se još Srpska: Ide li BiH ka rekordno brzom FORMIRANJU VLASTI

0

I dok se nakon izbora 2018. godine na formiranje vlasti na nivou BiH čekalo godinu dana, čini se da se ove godine tako nešto neće desiti i da će ona biti formirana u rekordno brzom roku.

Uzgradi Parlamentarne skupštine BiH juče je potpisan koalicioni sporazum između HDZ i stranaka “osmorke”, pa je ovim i zvanično stavljena tačka na nagađanja oko toga koje će federalne stranke činiti vlast na nivou BiH, ali i FBiH.

Potpise na dokument su stavili lider HDZ BiH, Dragan Čović, s jedne strane, a s druge lider SP, Nermin Nikšić, koji je nastupao ispred “osmorke”.

SDA ide u opoziciju

Dokument nosi naziv “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godine”

Potpisivanjem ovog sporazuma jasno je da SDA definitivno odlazi u opoziciju, a da će vlast činiti HDZ i “osmorka”, koju čine opozicione partije SDP, Naša stranka, NiP, Stranka za BiH, Za nove generacije, NES, PDA i BHI-KF.

I dok su stvari jasne kada je u pitanju FBiH, još se čeka da se vidi ko će iz Republike Srpske na kraju biti dio vlasti na nivou BiH – opozicija ili SNSD.

Lider SNSD, Milorad Dodik, i predsjednik HDZ, Dragan Čović, još ranije su imali sastanak na ovu temu te izjavili kako će biti nemoguće formirati vlast bez ove dvije stranke. Takođe, najavili su da ove dvije stranke ostaju čvrsto u koaliciji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S druge strane, predstavnici opozicionih partija iz Republike Srpske u ponedjeljak su se u Sarajevu sastali s predstavnicima SDP kako bi razgovarali o formiranju vlasti na nivou BiH.

Nakon sastanka je izjavljeno kako ništa nisu dogovorili i kako će se sve znati nakon četvrtka za kada je u parlamentu Srpske zakazana sjednica na kojoj treba da se izaberu srpski delegati u Dom naroda BiH.

Rok do Nove godine

Za sada je ulasku u vlast bliži SNSD nego opozicija, a to je potvrdio i sam Nikšić, koji je juče rekao kako će se teško moći izbjeći SNSD, te da je to realnost koju treba priznati.

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da, nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma između HDZ i “osmorke”, SDA definitivno odlazi u opoziciju na nivou FBiH, a sigurno je da će to prenijeti i na nivo BiH.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

– S obzirom na brzinu kojom je potpisan sporazum sigurno je da će doći i do bržeg formiranja vlasti nego prije četiri godine. Sjetimo se da vlast u FBiH nije formirana četiri godine, a na Savjet ministara BiH se čekalo godinu dana – kaže Marićeva za Srpskainfo.

Ona ističe da je Čović najavio da bi se vlast mogla formirati do Nove godine.

Marićeva kaže da su skoro sve kantonalne skupštine formirane te da je jasno da se sve radi ubrzanim tempom, za razliku od prethodnih izbornih godina.

– Ne vidim da bi se nešto posebno moglo desiti da blokira taj proces, osim ako SDA i DF ne pronađu neki način da to učine, ali mislim da neće imati tu moć – smatra Marićeva.

Opozicija kasno “upalila”

Na pitanje da li bi opozicija iz Srpske mogla da istisne SNSD iz vlasti na nivou BiH, Marićeva ocjenjuje da je to malo vjerovatno.

Ona smatra da se opozicija kasno sjetila da pregovara o ulasku u vlast, posebno ako se to uporedi s pregovorima “osmorke” i HDZ, koji traju skoro od samih izbora.

Marićeva ističe da stranke moraju prije izbora napraviti strategiju ko su im potencijalni partneri u vlasti i s njima na vrijeme razgovarati, a ne da tek dva mjeseca nakon izbora obavljaju prve razgovore.

– Male su šanse da će opozicija ući u vlast, i to isključivo zbog njihove neaktivnosti. To je zato što su se zabavili sopstvenim problemima unutar stranaka. Male su šanse da će stranke iz FBiH rizikovati da se uspostavi vlast sa HDZ, a da poremete odnose sa SNSD, čime bi omogućili nove blokade i sukobe – kaže Marićeva.

Dodaje da SDS i PDP nisu pokazali baš preveliki interes za ulazak u vlast niti su uradili nešto posebno da bi se to postiglo, već to samo onako usput spomenu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube