Naslovna Najnovije Firme bez radnika zaradile skoro 170 miliona KM

Firme bez radnika zaradile skoro 170 miliona KM

0

Čak 1.838 firmi u Republici Srpskoj u 2021. godini nije imalo zaposlenih, ali to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobitkom od gotovo 170 miliona KM.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da samo mali broj navedenih poslovnih subjekata ostvaruje milionsku dobit, dok se ostatak firmi bori za opstanak i u njima praktično samo vlasnik obavlja djelatnost.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske djelatnosti (APIF) Republike Srpske koji su dostavljeni „Nezavisnim novinama“, u Srpskoj je 1.838 poslovnih subjekata u prošloj godini ostvarilo zaradu od 168.906.595 KM.

„Pet djelatnosti u kojima je zabilježena najveća dobit odnose se na savjetovanje pri poslovanju i ostalo upravljanje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, nespecijalizovanu trgovina na veliko i proizvodnju električne energije“, naveli su iz APIF-a.

Prema zakonima RS, moguće je da preduzeće nema nijednog radnika, a najčešće se radi o IT firmama ili o subjektima koji vrše prodaju iz inostranstva, a imaju posrednika u Republici Srpskoj. To potvrđuju i iz APIF-a, iz koga poručuju da, kada su u pitanju inostrane kompanije koje posluju u Srpskoj, a nemaju radnika, prednjače firme iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije, pišu Nezavisne novine.

(BN Foto:Ilustracija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: