Naslovna Najnovije Foča: Ni ljepših sela ni goreg regionalnog puta?!

Foča: Ni ljepših sela ni goreg regionalnog puta?!

0

Ni ljepših sela ni goreg regionalnog puta do njih, kažu mještani mjesnih zajednica Čelebići, Meštrovac i Zavajt  iz opštine Foča, koji su danas organizovali mirni protest zbog neodržavanja ove saobraćajnice u dužnii od 50 kilometara.

Oni ističu da je put nebrigom nadležnih skoro neprohodan i kad nema snijega, da njim neće da voze ni taksisti ni autobusi, ni kola hitne pomoći, a štete na njihovim automobilima su svakodnevne.

„Zbog nerada nadležnih institucija primorani smo da protestvujemo i pokrenemo inicijativu da se riješi ovaj višedecenijski problem. Problem lošeg puta je doveo u pitanje egzistenciju naroda na ovom području, rekao je Darko Lečić.

On kaže da su popravke puta aljkave i neefikasne i da će mještani tražiti da se on asfaltira.

Predsjednik Mjesne zajednice Zavajt Vukota Sekulović kaže da je ovo prvenstveno pitanje za lokalnu vlast u Foči.

„Upućujemo apel odbornicima u SO Foča, narodnim poslanicima i da se lobira kod ministra saobraćaja i veza, jer je ovo regionalni put i da se više na njega ne nasipa zemlja koju kiša odnose, već se postavi asfalt kao trajno rješenje“, naglašava Sekulović.

Nikola Pipović kaže da je ovaj kraj u svim ratovima dao na desetine boraca za slobodu.

„Кada smo stvarali Republiku Srpsku svi smo se odazvali i pošli u rat u kome je iz ove tri mjesne zaajednice poginulo 70 boraca. Pa zar sada da nemamo put da rodbina bar do njihovih grobova dođe“, pita Pipović.

Prredrag Кunarac postavlja pitanje vlastima opštinskog i republičkog nivoa kako to misle da zadrže ljude na selu ako se do njih ne može doži automobilom.

„Šta da pričamo o đacima, školi, ambulanti, otkupu mliječnih proizvoda kad je put kozija staza“, ističe Кunarac.

Mještani za ovakvu putnu komunikaciju optužuju šumsko gazdinstvo koje, kako kažu, izvalče milione kubika iz šume i uništavaju put.

„Odavde se mjesečno na desetine kubika šume odveze a na godišnjem nivou milioni konvertibilnih maraka i šta od toga imaju mještani ovih sela, samo blato, rupčage i klizišta na makadamu“, navodi Ognjen Bodiroga.

Milomir Lečić je svjedok da na ovom putu dnevno bar po neki vozač ostane bez auspuha ili motora na svom automobilu a neki i bez točkova.

Sa protesta je na više adresa upućen apel da se za mjesec dana počne rješavati ovaj problem inače će mještani blokirati put, koji povezuje opštinu Foča sa opštinom Pljevlja u Crnoj Gori.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: