Naslovna Najnovije (FOTO, VIDEO) „Dodvoravanje Vučiću, patrijarhu i narodu“ Jedinstvena srpska država – između...

(FOTO, VIDEO) „Dodvoravanje Vučiću, patrijarhu i narodu“ Jedinstvena srpska država – između realnosti i Dodikovog populizma

0

Ideja o stvaranju jedinstvene srpske države nije nova u političkom i javnom prostoru, ali je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika do sada možda najpreciznije formulisana.

Dodik smatra da to treba da se desi u ovom vijeku, bez rata, da treba da je čine Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.

Kaže da živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija svijeta, a da Srbi tu ne smiju da budu zatečeni.

U međuvremenu, Dodik je u izjavu za Sputnjik, predložio organizovanje „velikog svesrpskog sabora“ na kojem će biti i Aleksandar Vučić i srpski patrijarh i ljudi iz dijaspore koji nešto znače. Sa tog mjesta bi, smatra Dodik, trebalo poručiti da je ovo jedinstven srpski narod koji hoće da bude u jedinstvenoj državi.

Spomenuo je i ljude u dijaspori “koji nešto znače”, a ne tako davno o njima nije imao tako lijepo mišljenje. Na stranačkom skupu na Kozari, lider SNSD za ljude koji su otišli za boljim životom, rekao je da tamo rade teške poslove, a da u Srpsku dolaze u iznajmljenim automobilima, da za nekoliko dana “spucaju svu svoju platu, da bi se pokazali kako su moćni”.

Anđelić: Najsnažniji populistički nastup do sada

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents univerzitetu u Londonu, kaže da je posljednja izjava Dodika o „svesrpskom saboru” možda najsnažniji populistički nastup koji je on učinio u posljednje vrijeme, a generalno se njegove metode mogu opisati populističkim.

-U najavi, zapravo iskazanoj želji za „svesrpskim saborom” on se dodvorava svjetovnoj vlasti u Srbiji, duhovnoj vlasti zazivajući patrijarha, te narodu koji je nacionalistički opredijeljen i podržava želju za promjenama granica i ujedinjenjem Srba – kaže Anđelić za Srpskainfo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube