20.7 C
Banja Luka

Gardisti Srpske protiv pomjeranja Dana Republike

„Udruženje gardista nije saglasno da se 9. januar, kao Dan Republike Srpske, dan kada je proglašena Republika Srpska, prestane slaviti“, stoji u saopštenju Predsjedništva tog udruženja.

„Na ovaj način bi ukinuli jedino originalno obilježje i simbol stvaranja Republike Srpske. Takođe, ovaj datum prestavlja desetine hiljada srpskih žrtava koje je srpski narod dao u borbi za slobodu i pravo na život i postojanje na prostoru BiH. Podsjećamo da je još samo 9. januar kao Dan Republike Srpske ostao od simbola i obilježja koji su pratili Srpsku od njenog stvaranja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje kaže:

„Republika Srpska je do sada, usljed mnogih pritisaka, ali i zbog nesmotrenosti i površnog pristupa, izgubila  originalnu zastavu, grb i himnu, simbole koji su od samog nastanka pratili i simbolizovali državu srpskog naroda u BiH. Ako ovome dodamo činjenicu da je borba protiv simbola državnosti Republike Srpske, jedna od osnovnih ciljeva dojučerašnjih neprijatelja uključujući i NATO i EU, sasvim je opravdano zahtjevati da se odluka o izmjeni datuma državnosti Republike Srpske ne prihvati i ne realizuje.

Zamjenom 9. januara, za Sretenje kao Dana Republike Srpske, Srpska bi ostala bez jedinog preostalog simbola, što bi po našem mišljenju simbolično označavalo gubitak kontinuiteta sa originalnom tvorevinom.

Udruženje gardista pozdravlja ideju Svesrpskog sabora da se Sretenje kao dan državnosti Republike Srbije i na teritoriji Republike Srpske počne slaviti i obilježavati kao dan Državnosti, ali tek kad dođe do formalno pravnog ujedinjenja Republike Srpske i Republike Srbije u jedinstvenu državu. Isto tako, pozdravljamo ideju da himna “Bože Pravde” i grb Nemanjićki orao budu sveopšti srpski simboli ali i da se navedena obilježja vrate kao simboli Republike Srpske „, zaključuje se u saopštenju Predsjedništva Udruženja gardista Republike Srpske i poručuje:

„Živjela Republika Srpska i Republika Srbija! Do konačnog ujedinjenja!“

(BN) Foto: Facebook

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here