Naslovna Najnovije Gasi li Dodik postepeno institucije Republike Srpske?!

Gasi li Dodik postepeno institucije Republike Srpske?!

0

– Predložiću i smatram da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva.

Ovo je u intervjuu Nezavisnim novinama rekao predsjedavajući Predsjedništva Milorada Dodik, koji je već u praksi uzurpirao funkciju predsjednika Republike Srpske.

Ono što je u prethodnom periodu bilo nezamislivo sada je uvedeno kao pravilo, pa se član Predsjedništva BiH pojavljuje tamo gdje je ranije uvijek bio predsjednik Republike Srpske. Na svim manifestacijama, gdje je ranije po protokolu bilo mjesto predsjednika Republike Srpske, sada je tu član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da je to jačanje BiH i postepeno gašenje institucija Republike Srpske, a ne kako Dodik u javnosti tvrdi da je BiH nemoguća država i da sve vodi ka raspadu.

Svojim postupcima Milorad Dodik nije samo uzurpirao i degradirao funkciju predsjednika Republike Srpske nego je i ponizio sadašnju predsjednicu Željku Cvijanović koja je takođe iz SNSD-a i bila je jedna od glavnih njegovih ljudi u toj stranci.

Objašnjavajući inicijativu da će kroz izmjene izbornog zakona tražiti da se objedine funkcije predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da to treba da bude jedna ličnost koja će se birati na izborima.

“Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH”, kazao je Dodik.

Upitan da li je sa nekim na tu temu razgovarao, Dodik odgovara:

– Jesmo, naravno, ali mislim da ovdje u Republici Srpskoj treba da postignemo konsenzus o tome i da to treba učiniti jer tako se Republika Srpska može više braniti.

BN TV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: