Naslovna Republika Srpska “Gasprom” dostavio cijene “Gas-Resu”: Gas skuplji za 5,04%

“Gasprom” dostavio cijene “Gas-Resu”: Gas skuplji za 5,04%

0

– Cijena gasa za posljednji kvartal ove godine biće viša za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje, a takva odluka ruskog “Gasproma” stigla je juče na adresu preduzeća “Gas-Res”.

Direktor “Gas-Resa” Ljubo Glamočić potvrdio je “Glasu Srpske” da povećanje cijene gasa prema Srpskoj od “Gasproma” iznosi 5,04 odsto.

– Međutim, u svoj priči pojaviće se jedan ozbiljan problem, a to je rast kursa dolara, tako da će cijena krajnjim kupcima biti viša od ovoga – rekao je Glamočić.

Dodao je da za sada ne znaju koliki će procenat poskupljenja ići ka krajnjim kupcima.

– Cijenu za sada nismo ponudili nijednom od krajnjih kupaca, ni kompaniji “Alumina” ni komunalnom preduzeću “Zvornik stan”. To će svakako biti niže nego što, nažalost, plaćaju stanovnici Istočnog Sarajeva – kazao je Glamočić.

Naglasio je da su na osnovu naftne formule, čim je prošao treći kvartal, odredili da će doći do poskupljenja gasa u Srpskoj u jednocifrenom procentu.

– Zbog ozbiljnosti cijele situacije nismo htjeli da se oglašavamo, tako da smo sačekali da dobijemo konačan prijedlog od “Gasproma”. Mi smo čak bili blizu dogovora i da ne dolazi do korekcije cijene, ali “Gasprom” je preveliki sistem da bi pravio izuzetke – naveo je Glamočić.

Srpska ima dugoročni ugovor sa tom ruskom kompanijom koji je potpisan još 2015. godine, a traje do kraja ove godine.

– Nismo još imali nikakvih pregovora o produžetku i nastavku to­g ugovora. Ima još dovoljno vremena. Te aktivnosti obično počnu u drugoj polovini novembra, a u toku decembra se finalizuju. Ne očekujem da će biti bilo kakvih problema što se tiče odnosa “Gasproma” prema nama – podvukao je Glamočić.

Naveo je i da je odnos “Gasproma” prema Srpskoj i više nego korektan te da ne očekuju da bude bilo kakvih problema kada je u pitanju ugovor o snabdijevanju gasom za iduću godinu.

– Poštujemo ugovor iz 2015. godine. Na osnovu to­g ugovora primjenjujemo naftnu formulu prema kojoj je definisano da, zavisno od cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, usklađujemo i cijenu gasa – zaključio je Glamočić.

FBiH

“Gasprom” je povećao cijenu gasa “Energoinvestu” u Federaciji BiH za četvrti kvartal ove godine u procentu od 9,7 odsto. Kako su ranije naveli u “Energoinvestu”, “Gasprom” je korigovao cijene gasa zbog rasta cijena naftnih derivata, ali i značajnog povećanja vrijednosti dolara u odnosu na evro, odnosno konvertibilnu marku.

(Glas Srpske Foto: Ilustracija)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube