Naslovna Najnovije „Gladni smo, pokušavaju nas utješiti krompirom“

„Gladni smo, pokušavaju nas utješiti krompirom“

0

– Studenti u Kantonu Sarajevo jutros su izašli na proteste pred Vladu Kantona Sarajevo kako bi upozorili da su gladni i da ovakav odnos više ne mogu tripiti.

Kenan Velagić, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra, na današnjim protestima ispred Vlade KS kazao je da studenti traže svoja prava i da se u 21. vijeku bore za hranu.

„Vraćamo se stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krompirom“, rekao je.

On je kazao da se ništa ne može popraviti, ukoliko se 45 dana samo prepucavaju da li je neko direktor ili nije.

„Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, treba da dobijemo“,  rekao je Velagić.

Studenti su, kako ističe, zahvalni dobavljačima jer su neki od njih i nakon pola miliona KM duga i dalje donosili hranu i nadali se da će im biti isplaćeno.

„Valjda su sada prešli sve granice, nema direktora, tj. onoga ko će potpisati isplate“, kazao je Velagić.

I sam Edin Forto, premijer KS, obratio se danas studentima i podržao njihove proteste.

„Dobili smo njihove zahtjeve i velika većina zahtjeva je opravdana. ovo je proizvod višegodišnjeg nemara i mi smo došli sada da se bavimo tim. Ustanova Studentski centar je godinama bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. 10 miliona je nagomilan dug i potraživanja koja su stvorena. To je suštinski nemar prema studentima i instituciji“, kazao je Forto .

On je dodao da podržava svaki protest koji je u skladu sa zakonom.

„Tragično je da se studenti moraju okupljati ovako, to je tragedija. Neizvjesna je sudbina Studentskog centra kao ustanove“, kazao je Forto.

(Nezavisne)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube