Naslovna Izdvajamo Glasači DNS-a zbunjeni,ne znaju da li njihova partija pripada opoziciji ili vladajućoj...

Glasači DNS-a zbunjeni,ne znaju da li njihova partija pripada opoziciji ili vladajućoj koaliciji

0

Kako vrijeme odmiče, izbori se približavaju, a naša analiza postaje sve više zanimljiva. To će pokazati i analiza Demokratskog narodnog saveza, u kojem se vodi prava borba oko nosioca liste, a koji je, opet, po mnogo čemu interesantna stranka, jer se ne zna šta će biti s ovom partijom kada izbori završe.

Opšti izbori se po mnogo čemu razlikuju od lokalnih i tu postoje brojne kombinacije s kojima se nije lako nositi kada krenete u izbornu trku. Tu informaciju dobro znaju u DNS-u, jer su nakon Opštih izbora pocijepani, a potom ostavljeni obezglavljeni pa se ni dan danas ne zna jesu li uz vlast ili opoziciju. Karakteristika većine partija u BiH je da nemaju ideologiju i da njihovi članovi nemaju pojma o statutu partije, kamoli o tome da li su desno ili lijevo orjentisani ali DNS je otišao dalje, on je uspio zbuniti svoje pristalice, koje ne znaju podržava li njihova partija vlast ili opoziciju.

Očit primjer je Izborna jedinica dva, gdje odbori u Gradišci i Prnjavoru podržavaju vlast, dok u Laktašima i Srpcu djeluju opoziciono.

Ako napravimo dva koraka unazad i prisjetimo se Opštih izbora 2018. godine, vidjećemo da je DNS u Izbornoj jedinici dva imao 7.276 glasova, čime je nosilac liste, Dane Malešević osvojio direktan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tada je Malešević imao poziciju ministra, što je izuzetan resurs.

Dvije godine kasnije DNS je na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradišci osvojio 1.957 glasova, čime je izborio tri odbornika, isto toliko ima u Prnjavoru, dok u Laktašima i Srpcu ima po dva.

Kada sve saberemo i oduzmemo DNS ima ozbiljne odbore u sve četiri lokalne zajednice, što je dobra polazna osnova za kvalitetan izborni rezultat. Problem će biti zadržati kadrove ali o tome sada niko ne razmišlja.

Sve oči su uprte u trenutna trvenja oko mjesta nosioca liste, koje bi po logici trebalo pripasti aktuelnom narodnom poslaniku Dani Maleševiću ali se s tim ne miri Srpčanin Saša Ilić, koji ima solidnu podršku Srpca i Prnjavora, te na krilima toga želi ići na čelo liste.

Pored Maleševića i Ilića, na listu bi mogao i Saša Lazić, koji podržava Danu Maleševića, te Dragan Radić iz Prnjavora, koji takođe podržava Maleševića. Pored Lazića, na listu bi mogao i Slavko Mekinjić iz Gradiške, koji je uz Maleševića ali i otvoreno podržava Zorana Adžića na svakom koraku (O ljubavi Zorana Adžića i gradiškog DNS-a ćemo drugom prilikom). Iz Laktaša na listu bi mogao Vukašin Vojinović dok veliko pitanje ostaje ko će od žena zauzeti drugu poziciju.

Ako Malešević uspije izboriti mjesto nosioca liste, onda će na drugu poziciju Danijela Božić Novković iz Srpca. Ipak, Nenadu Nešiću je Saša Ilić draži, pa će zaista biti zanimljivo ispratiti ovu borbu.

Na kraju, kada sumiramo rečeno, DNS-u bi mogao pripasti jedan zagarantovan mandat, a taj mandat će osvojiti nosilac liste.

Izvor: Micro mreža

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: