Naslovna Najnovije Gordani Tadić izmiče fotelja glavne tužiteljke

Gordani Tadić izmiče fotelja glavne tužiteljke

– Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH donijela je odluku u postupku koji se vodi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, ali je ne saopštava.

 

Prema svemu sudeći, Komisija je potvrdila prvostepenu odluku, kojom je razriješena dužnosti, međutim još ta informacija nije zvanično potvrđena.

Vlado Adamović, advokat Tadićeve, rekao je danas da nije dobio drugostepenu odluku te da ne zna šta je odlučeno, ali da će se u slučaju potvrđivanja prvostepene odluke žaliti.

„Ta odluka nije pravosnažna i imamo mogućnost žalbe, što ćemo iskoristiti u slučaju potvrđivanja prvostepene presude. Žalba se upućuje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji će dati konačnu riječ“, rekao je Adamović za „Nezavisne novine„.

I sama Tadićeva je rekla da nije obaviještena o bilo čemu te da bi voljela znati šta se dešava, ali da u svakom slučaju ima mogućnost žalbe ukoliko se potvrdi odluka Prvostepene disciplinske komisije.

Podsjećanja radi, Prvostepena komisija razriješila je Tadićevu dužnosti glavnog tužioca 26. jula ove godine. Tada je utvrđeno da je počinila disciplinski prekršaj nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima vijeća.

„Izriče se disciplinska mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljke na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH“, navedeno je u odluci Prvostepene disciplinske komisije.

U tužbi koju je protiv Tadićeve podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca navedeno je da je zanemarivala obaveze i naloge VSTS-a da se predmeti Tužilaštva BiH raspoređuju u rad tužiocima putem sistema koji je automatizovan. Takođe, kako se navodi u tužbi, Tadićeva je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Zanimljivo je da od osnivanja Tužilaštva BiH svi glavni tužioci su smijenjeni prije isticanja mandata.

(BN)