21.7 C
Banja Luka

Gorica Dodik preduzeće prebacila na supruga

BANJALUKA – Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prebacila je preduzeće „Agro Voće“ na supruga Pavla Ćorovića, saznaje CAPITAL.

Ovo preduzeće, koje je donedavno bilo u vlasništvu Dodikove kćerke našlo se na američkoj crnoj listi, zbog čega su im ugašeni svi računi u bankama.

Prema zvaničnim podacima računi firme „Agro Voće“, koja se bavi gajenjem jezgričastog i koštunjičavog voća, su i dalje ugašeni.

Pored ove firme, u Ćorovićevom vlasništvu su još i preduzeća „Agro destil“ i „Monte block“.

Podsjećamo, Gorica Dodik je na sličan način već pokušala da riješi pitanje restorana „Agape“.

Naime, na adresi tog restorana krajem prošle godine je osnovan „Agape best“ čiji je vlasnik rođak porodice Dodik, Aleksandar Dobrić.

Sada je taj naziv promijenjen i preduzeće se zove „Best service“ ili u prevodu „Najbolja usluga“.

Za razliku od Dodikove kćerke, Dodikov sin Igor za sada nije prebacivao vlasništvo u svojim preduzećima na neku drugu osobu.

Gorica i Igor Dodik, kao i sva preduzeća u njihovom vlasništvu, su pod američkim sankcijama, zbog čega su prije 20-ak dana tim preduzećima ugašeni svi računi.

Podsjetimo, banke u RS i FBiH počele su krajem prošlog mjeseca sa gašenjem računa pravnim i fizičkim licima koja su pod sankcijama SAD-a.

Do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima.

Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide upravo u  promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

CAPITAL: Bojana Ninković

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here