Naslovna Najnovije Gorivo pojeftinilo, ali ne i ostali proizvodi, trgovci profitiraju

Gorivo pojeftinilo, ali ne i ostali proizvodi, trgovci profitiraju

0

Rast cijena hrane i usluga u Republici Srpskoj trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva. Međutim iako je došlo do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata, robe i usluge nisu pojeftinile.

Drastično povećanje cijena goriva u stopu je pratilo i poskupljenje skoro svih proizvoda, međutim pad cijena energenata nije doveo do nižih cijena osnovnih proizvoda i životnih namirnica.

Dok se proizvođači i trgovci sada pravdaju da gorivo i ne utiče toliko na cijenu neke robe, građani su ogorčeni, kažu da su ih nadležni u ovakvoj situaciji zaboravili.

Do pada cijena će morati da dođe, objašnjavaju ekonomisti, međutim trgovci će još jedno vrijeme kalkulisati i u tom periodu će mnogi ostvariti ekstraprofit.

U mjesecima nakon početka rata u Ukrajini drastična poskupljenja gotovo svih proizvoda dešavala su se preko noći, međutim, struka navodi da će trebati da prođu mjeseci da bi došlo do značajnijeg pada cijena. Tako će građani i dalje biti primorani da kupuju samo najosnovnije proizvode.

(BN)