Naslovna Politika Govedarica pita ko je pisao zakon „Jasno je da nije Ministarstvo, već...

Govedarica pita ko je pisao zakon „Jasno je da nije Ministarstvo, već neki stari komunistički kadrovik“

0

Nakon skupštinske pauze nastavljana je rasprava o Nacrtu zakona o kriminalizaciji klevete i uvrede.

Šef poslaničkog kluba SDS, Vukota Govedarica, u svojoj diskusiji istakao je da su postupci aktuelne vlasti u Republici Srpskoj najbolje opisani u djelima čuvenog satiričara Radoja Domanovića.

– Najosnovnija intencija ovog zakona jeste da obezbijedi političku zaštitu za vlastodršce, kako bi oni u svakom slučaju bili pošteni i čestiti, a oni koji ih kritikuju tretiraće se kao kriminalci – rekao je Govedarica.

On je, između ostalog, ustvrdio da iz onog što je napisano u Nacrtu zakona može zaključiti da Ministarstvo pravde uopšte nije pisalo taj zakon, već neko drugi.

– Da li je to pisao neko iz nekog otuđenog centrića moći ne znam, ali je jasno da to nije pisalo Ministarstvo pravde. Vidi se da je autor neko ko je stari komunistički kadrovik i ko zna kako je to funkcionisalo u onom društvu – rekao je Govedarica.

Uporedio je i visinu propisanih kazni za uvredu i klevetu sa zemljama u okruženju, kao i pojedinim evropskim državama.

– U Srbiji je za uvredu kazna neuporedivo manje, i ide do 3.300 KM. Ovdje su kazne drakonske, koje se u maksimalnom iznosu 120.000 KM. Ako to primijenimo na Njemačku, u kojoj su plate sedam puta veće nego ovdje, kazna od 20.000 KM ovdje, u Njemačkoj bi iznosila 140.000 KM, 50.000 KM bi bilo 350.000 KM u Njemačkoj, dok bi predviđena kazna iz ovog Nacrta u Njemačkoj iznosila čak 840.000 KM! Vidite li koliko su te kazne drakonske – istakao je Govedarica.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube