Naslovna Izdvajamo Govedarica: Vlastodršci i njihovi dvorski promoteri ponizili narod!

Govedarica: Vlastodršci i njihovi dvorski promoteri ponizili narod!

0

– Da li se ikada ikome desilo da se u roku od dva dana postavi i ukloni spomenik jednoj ličnosti koja je kroz svoje životno djelo ostavila neizbrisiv trag u istoriji svog naroda, kaže Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

Navodeći da na to pitanje nije teško odgovoriti, Govedarica kaže da su takvo poniženje građanima Republike Srpske priredili vlastodršci i njihovi dvorski promoteri postavljajući, a zatim ekspresno uklanjajući spomenik blagopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu.

Imajući u vidu da je Andrićev institut Javna ustanova koja se finansira iz budžeta Republike Srpske, a i Republike Srbije, Govedarica kaže da je logično postaviti par pitanja:

– Da li je i kada raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja za ovu, kako je nazvaše, skulpturu od pletene žice i kada?

– Da li je formirana komisija za izbor najbolje ocijenjenog rada i ako jeste red bi bio da pozvani o tome obavijeste javnost Republike Srpske?

– Кoliko je skulptura patrijarha Pavla od pletene žice plaćena. Gdje će biti skulptura ubuduće izložena imajući u vidu da je saopšteno da neće trajno stajati u Andrić gradu“?

Naravno, dodaje Govedarica, nemam namjeru da ih pitam da li osjećaju imalo odgovornosti za skandal koji su nam priredili, predstavljajući lik patrijarha Pavla, nalik nekom zagonetnom biću iz filmova naučne fantastike.

Spomenik patrijrhu Pavlu svečano je otkriven na Vidovdan u Andrićgradu u prisustvu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i režisera Emira Кusturice., da bi nakon negativnih reakcija u javnosti uklonjen noću između 30/01. jula.

Spomenik patrijrhu Pavlu je bio postavljen na platou Vizantijskog trga, u kompleksu Andrićgrada u Višegradu,

U pitanju je rad akademskog vajara Ljubomira Lackovića, koga je, kako je kazao, pozvao Emir Kusturica da ove godine realizuju tu ideju.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: