Naslovna Politika Govedarica: Zašto bi režim dozvolio da se sazna istina?

Govedarica: Zašto bi režim dozvolio da se sazna istina?

0
Vukota Govedarica SDS

I pored toga što će mnogi legalisti reći da se presude sudova ne komentarišu, treba naglasiti da je oslobađajuća presuda bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo, Slavici Injac, krajnje diskutabilna, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kao što je javnosti poznato protiv Slavice Injac i još petnaest osoba podignuta je optužnica od strane Tužilaštva BiH još početkom 2017. godine, zato što su zloupotrebljavajući svoj službeni položaj načinili štetu u Bobar banci od preko 122 miliona KM.

„Vrlo je simptomatično zašto je jedino predmet Slavice Injac prebačen iz Tužilaštva BiH na Republičko javno tužilaštvo u Banjaluku pa je tako zbog navodne bolesti bivše direktorice Agencije, Okružni sud u Banjaluci preuzeo nadležnost nad njenim predmetom. Ostalih petnaest ljudi se nije razboljelo pa je ostalo da svoju nevinost dokazuju pred Sudom BiH“, istakao je Vukota Govedarica.

On podsjeća da je po dolasku u Banjaluku Slavici Injac Republičko tužilaštvo izmijenilo optužnicu koja je bila i više nego ublažena jer nije nosila teret „zločinačke organizovane grupe“ kako je to tretirala optužnica Tužilaštva BiH već joj je banjalučko tužilaštvo stavilo na teret „nesavjesno poslovanje“.

„Tako smo dobili dva procesa, u jednom gdje je najodgovorniji u Agenciji za nastalu štetu optužen za nesavjesno poslovanje i drugi gdje su njeni saradnici, optuženi kao zločinačka organizovana grupa. Tako je Slavica Injac dobila idealan prostor da svu svoju odgovornost svali na pokojnika Gavrila Bobara kao jedinog odgovornog za nastalu štetu“, navodi Govedarica.

On napominje da je nemoguće da Agencija za bankarstvo punih šest godina nije mogla da utvrdi kako se izvlači novac iz Bobar banke.

„Nemoguće je da Agencija nije mogla za sve te godine utvrditi da u trezoru nedostaje deset miliona KM a koje je neko morao iznijeti iz trezora. Ali zato sa druge strane je bilo moguće poslije nepuna dva mjeseca od smrti Gavrila Bobara sve to otkriti i uvesti Prinudnu upravu u Bobar banku. Isto tako treba primijetiti da je banka brzinom svjetlosti likvidirana“, kaže Vukota Govedarica.

Kada sve to znamo, dodaje on, onda je lako zaključiti da li je u pitanju nesavjesno poslovanje ili organizovana grupa koja je imala interes za takve postupke banke.

„U dekadentnim i autokratskim sistemima najadekvatniji je ovakav epilog jer takav sistem nikada neće dozvoliti da javnost sazna pravu istinu. A svi manje ili više znamo da se ovo ništa ne bi dogodilo bez političkog blagoslova a na to političko blagosiljanje nije imuno ni pravosuđe Republike Srpske“ istakao je Govedarica.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube