24.7 C
Banja Luka

Grad Istočno Sarajevo zadužio građane sedam miliona maraka u jednom danu

Na posljednoj Skupštini Grada Istočno Sarajevo odbornici su većinom glasova usvojili odluke o kreditnim zaduženjima u visini od 7.100.000 maraka. Usvojen je i budžet Grada u ovoj godini u iznosu od 15.307.000 KM.

Grad Istočno Sarajevo zadužio je građane kreditom od 4,5 miliona konvertibilih maraka za realizaciju kapitalnih projekat. Većinu ovih projekata vlast na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem obećava par godina unazad.

Sredstva dobijena kreditom namijenjena su za izgradnju Gradske kuće na Palama /2 miliona/, iako je opština Pale digla kredit za izgradnju zgrade opštine vrijednosti četiri miliona, za pasarelu koja će povezivati opštine istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža /milion maraka/, rekostrukciju saobraćajnica u Sokocu /700.000/, izgradnju javne rasvjete Lapišnica- Pale /200.000/, spomen park velikana srpskog zdravstva uz bolnicu “Srbija” /350.000/ te izgradnju sale SO Istočni Stari Grad /250.000/.

 

Kredit za vatrogasce i DIGIS

 

Iako zaduživanje za izgradnju infrastrukture u lokalnim sredinama, tj. opštinama u sastavu Istočnog Sarajeva nije u direktnoj nadležnosti Grada, Teritorijalna vatrogasno- spasilačka jedinica jeste.

 

Isti dan, na Skupštini Grada odbornici su usvojili i odluku o kreditnom zaduženju u visini od 1.200.000 KM za nabavku opreme i druge potrepštine vatrogasnih jedinica širom Grada.

 

Javno preduzeće DIGIS doo Istočno Sarajevo, osnovano kao posrednik u rješavanju problema nagomilanih obaveza jedinog proizvodnog giganta u IS “MOFAS”-a, nakon prodaje dijela zemljišta fabrike i namirenja dugova, nijje uspio stabilno poslovati, te će se zadužiti 1.400.000 KM. Svrha dodatnog zaduživanja građana Istočnog Sarajeva jeste  izgradnja solarne elektrane. Garanciju za kreditno zaduženje, dao je Grad.

 

Najznačajnija odluka je izgradnja solarne elektrane putem Gradskog preduzeća za direktne investicije kroz kreditno zaduženje od 1.400.000 KM, koji će biti vraćan iz prihoda koji elektrana bude ostvarivala, a nakon otplate u budžet grada će se slivati od 500.000 KM do 700.000 KM“, naveo je Ćosić u izjavi medijima i podsjetio  da je Grad u protekle tri godine vratio 3.450.000 KM kredita koji je podigla prethodna administracija.

 

Vječito ćutanje opozicije

 

Na sjednici Grada na kojoj se odlučivalo o budžetu, kreditnim zaduženjima Grada te programu rada i finansijskom planu ustanova čiji je osnivač grad, za diskusiije se javljao samo jedan odbornik opozicije, Goran Šehovac.

 

To je česta praksa, s obzirom da opozicija u Gradu Istočno Sarajevo odavno nema konstruktivne kritike, a rijetke diskusije i izlaganja svode se na minorne stvari u odnosu na suštinske probleme građana Istočnog Sarajeva. Zbog toga što ne postoji direktan prenos skupština Grada, građani nisu u mogućnosti vidjeti ni čuti kako se u njihovo ime odlučuje i raspoređuje novac svih građana Istočnog Sarajeva.

Piše: Sanja Vasković/Spin Info

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here