Naslovna Najnovije GRAD TVRDI DA PODRŽAVA ŠTRAJK VASPITAČA i da su prvi predložili povećanje...

GRAD TVRDI DA PODRŽAVA ŠTRAJK VASPITAČA i da su prvi predložili povećanje plata, ali neusvajanje rebalansa to koči

0

Podržavamo zahtjeve radnika Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ali način na koji se ti zahtjevi plasiraju je pogrešan, poručila je savjetnica gradonačelnika i Šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović.
Ne samo da podržavamo radnike i da smatramo da plate treba da budu povećane, nego je to prije par mjeseci predložio gradonačelnik i Grad je po tom pitanju uradio sve što je u našoj moći rekla je ona. Prema njenim riječima, još 2. avgusta gradonačelnik Draško Stanivuković predložio da se povećaju plate svim radnicima u javnim ustanovama i preduzećima i tada je održan sastanak sa direktorima gradskih ustanova i preduzeća, među kojima je bila i direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

– Uspjeli smo povećati plate radnicima Gradske uprave, a s obzirom na to da neke ustanove tada nisu dostavile određene dokumente to nije bilo moguće za njih i zato je gradonačelnik predložio da se to uradi rebalansom budžeta i izdvoji 320.000 KM za plate radnika vrtića. Znamo da rebalans još nije usvojen i znamo ko je adresa za to – poručila je ona. Ponovila je da radnicima niko nije rekao da zahtjevi neće biti ispunjeni, nego da trenutno to nije moguće, jer nema rebalansa budžeta Grada, a procedure moraju da se ispoštuju.

– I pored svega što smo ponudili radnicima, oni su ostali pri odluci da idu u štrajk. Bojimo se da nakon svih razgovara i ponuđenih rješenja, ipak iza svega ovoga stoji neka politička odluka koja više nikome nije jasna – naglasila je Vukomanović.

Savjetnica za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac poručila je da nije sporno da Gradska uprava od prvog dana govori da je uradila sve što je u njenoj moći.

– Smatramo da ova oblast podliježe pod opšti društveni interes i mora se prvo obezbijediti pravovremeno obavještenje o štrajku i minimum procesa rada. Drugo, što nas negdje usmjerava da se ovdje dijelom radi o političkim odlukama jeste da se nijednog trenutka ne proziva ona strana koja treba da usvoji rebalans budžeta. Ako smo i mi inicirali da se dođe do povećanja plata, obezbijedili sredstva rebalansom i ako smo uvijek tu za razgovor i sa sindikatom i upravom, zaista je nekorektno da se ovako kažnjavaju roditelji i djeca – naglasila je ona I dodala da se i dalje radi sve na tome da se ova situacija prevaziđe.

– Čuli smo jutros da Sindikat traži novi sastanak, kojem ćemo se odazvati. Od jutros imamo pozive roditelja i jedino mogu da im uputim izvinjenje jer razumijemo da im je jutros bilo teško što ne mogu da rade svoj posao, zbog toga što nisu mogli djecu da ostave u pojedinim vrtićima – zaključila je Savić Banjac.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube