30.7 C
Banja Luka

Grad u BiH bankrotirao, krenula prinudna napata

Opština Bileća suočava se s teškom financijskom situacijom, praktično bankrotirajući zbog neuspjelog vraćanja ranijih dugova koje je prethodna vlast predvođena Miljanom Aleksićem (SNSD) ostavila.

Prema informacijama portala Vijesti Srpske, Aleksić je zadužio Bileću za više od 20 miliona KM, što je dovelo do trenutne blokade računa nove vlasti.Nova administracija u Bileći nije u mogućnosti da podmiri nagomilane dugove iz prošlosti, što je rezultiralo pokretanjem postupka prinudne naplate od strane Centralnog registra hartija od vrijednosti RS-a.

Ovaj postupak je pokrenut 5. aprila zbog nepoštivanja rokova plaćanja. Ključna stavka u ovom procesu je prinudna naplata 19. anuiteta obveznica lokalne oznake OPBC-O-A emitenta Opština Bileća.Navedene obveznice su prodate u avgustu 2022. godine, kada se Opština Bileća zadužila za 4,3 miliona KM.

Inicijalno je novac bio namijenjen za stari dug lokalne zajednice, a obveznice su kupili Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Penzijski rezervni fond (PREF). Načelnik Bileće Veselin Vujović tada je najavio da će novac biti iskorišten za izmirenje dugova prema Poreskoj upravi RS, uz manji dio za kapitalne investicije.

Vujović je istakao da je planirana otplata obveznica u periodu od deset godina, s kamatnom stopom od 4,2 posto godišnje. Međutim, očigledno je da ova strategija nije donijela očekivane rezultate, jer dugovi Bileće i dalje dostižu oko 20 miliona KM. Osim duga prema Poreskoj upravi, lokalna zajednica ima neizmirene obaveze prema „Hidroelektranama na Trebišnjici“ (HET) i dobavljačima.

Finansijska situacija u Opštini Bileća nije pokazala znakove poboljšanja, jer su sada u problemu da vraćaju čak ni ove dugove. Ova situacija naglašava potrebu za hitnim i održivim rješenjima kako bi se spriječio daljnji ekonomski pad i osigurala stabilnost lokalne ekonomije.

(Vijesti Srpske)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here