30.7 C
Banja Luka

Građani sami nose teret poskupljenja, vlast nije briga

Taj novi udar posljedica je kretanja na svjetskom tržištu na koje trenutno ne možemo da utičemo ali neodgovorna vlast ostavlja građane da sami nose preteški teret poskupljenja, poručuju stručnjaci.

Gorivo je na benzinskim pumpama u Srpskoj u poslednjih nekoliko dana poskupilo u prosjeku za 20 feninga. Taj novi udar posljedica je kretanja na svjetskom tržištu na koje trenutno ne možemo da utičemo ali neodgovorna vlast ostavlja građane da sami nose preteški teret poskupljenja, poručuju stručnjaci.

Stanovnici Srpske ovih dana ponovo preživljavaju već viđeno. Nakon relativne stabilizacije, cijene goriva ponovo rastu, vraćajući ružno sjećanje na 2022. godinu. Auto danas nije luksuz nego potreba. Zato je novo poskupljenje goriva još jedan u nizu udaraca na ionako prenepregnute budžete, kažu građani.

Smatraju da je cijena goriva preko 2 KM previsoka, s obzirom na standard ali da ipak moraju da sipaju u rezervoar u skladu sa svojim mogućnostima.

Međutim, tu nevolji nije kraj. Trend rasta cijena goriva, ali i drugih energenata, će se nastaviti jer je potražnja sve veća, a proizvodnja i ponuda sva manje, kaže ekonomista Aleksa Milojević. Dodaje da je to za siromašnu BiH posebno teško jer gorivo kupuje po cijenama za bogatem zemlje.

“Sad se vidi ekonomsko zlo koje je vlast napravila gašenjem rafinerije ulja i nafte. Prije rata smo kupovali naftu po svjetskim cijenama ali smo je prerađivali pa je cijena bila mnogo niža nego na zapadu. Tako smo čuvali standard stanovništa. Sad smo izloženi hirovima svjetskog tržišta”, objašnjava Milojević.

Poskupljenje goriva samo je početak i razlog za zabrinutost koji pali sve alarme. Za sobom vuče i poskupljenja struje i hrane koja nemilice hrane ionako visoku inflaciju. Sve su to građani već osjetili i znaju šta će to značiti.

“Narod je prepušten sam sebi, da se snalazi kako zna i umije”, ističu.

Prognoze ne ulivaju nimalo nade.

Snežana Šešlija iz Udruženja za zaštitu potrošača smatra da poskupljenje goriva od oko 15 feninga znači da će već od sljedećeg ponedjeljka cijene biti više od dva do osam odsto.

“Dakle, cijena svega onoga što budemo kupovali biće viša za marku, eventualno pola marke, a ne 15 feninga. Tako će naša kućna inflacija i budžet zaista osjetiti ovakvu lošu politiku koja se tiče ne samo cijena nego i socijalnog statusa građana”, kaže Šešlija za BN.

Pred građanima je, upozorava ona, jako teška zima i moguće je da će se izuzetno povećati stepen siromaštva u čitavoj BiH.

“Po prvi put će možda zaista biti gladnih. Nije više stvar u tome da će tek povremeno neko preturati po kontejneru, nama će to biti pravilo. Plašim se da će, ukoliko se ne uradi socijalna karta u Srpskoj, odnosno ako se određen sloj ljudi ne zaštiti na taj način, doći do kolapsa”, jasna je Šešlija.

Građani na pomoć u vidu ukidanja akciza i smanjenja PDV-a, koji je kod nas za 60 odsto veći nego u Evropi, odavno je jasno, neće stići jer puni budžet vlasti koja ne proizvodi, a troši nemilice, ističe Milojević. Dodaje sa vlast štiti bogate, dok radnike tjera na sve četiri strane svijeta.

Pitanje je samo dokle jer, ako možda bahatost nema granicu, strpljenje i neumoljive brojke odlaska stanovnika iz Srpske sigurno imaju.

(BN)  Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here