Naslovna Republika Srpska Građani Trebinja: Stanite u kraj nesavjesnim vozačima

Građani Trebinja: Stanite u kraj nesavjesnim vozačima

Skupština grada Trebinja je svake godine više puta mijenjala Odluku o bezbjednosti saobraćaja grada Trebinja, pa se sticao utisak da vlast (ova ili ona) nešto preduzima po pitanju bezbjednosti.

Odbornici u gradskoj Skupštini su uzalud s vremena na vrijeme upućivali pitanja nadležnom odjeljenju, ali osim izmjena u pomenutoj Odluci i mrtvog slova na papiru građani nisu osjetili nikakav napredak u ovoj oblasti. Naprotiv sve je više bahatih vozača, a građani su zaštićeni sve manje.

Jedno od čestih dilema a i zahtjeva građana je postavljanje ležećih policajaca u gradskim naseljima. Odgovori koje dobijaju podnosioci zahtjeva obično su negativni sa obrazloženjem da javna nabavka za usporivače saobraćaja nije sprovedena do kraja iako je primjera radi septembar mjesec ili pak izgovor da tehnički ili drugi uslovi ne dozvoljavaju postavljanje istih na traženoj lokaciji.

Redakcija portala Trebinje 24, zaprimila je više molbi da se skrene pažnja lokalnoj vlasti i riješe problemi u nekim ulicama u kojima, kako navode, putevi vozačima mijenjaju pistu za polijetanje dok njihova djeca idu u školu.

„Imamo problem u ulici Vožda Karađorđa (iznad školskog centra, prema Zasadu). Možemo slobodno reći da prosječno kretanje jednog automobila izgleda kao priprema za polijetanje. Pri tome na tom dijelu nema nijedne prepreke (ležeći policajac), iako su etažni vlasnici zgrade na lokaciji Vožda Karađorđa br. 11 slali zahtjev za iste u više navrata, ali odgovor nisu nikad dobili, a vrlo rijetko možete sresti i „pravog“ policajca.

Važno je napomenuti da u ovoj zgradi živi preko dvadesetoro djece, čija je bezbjednost očigledno manje bitna u odnosu na pojedine „bitne“ ličnosti grada. Izgleda, kako kažu, da je neko „pametan“ zabranio nabavku ležećih policajaca, a kako i ne bi kad vjerovatno više nijednom politički podobnom građaninu ne treba. Neka nadležni pogledaju malo šire i mimo svog dvorišta, ne zaslužuju samo njihova djeca bezbjedno funkcionisanje saobraćajai ne samo u ulicama u kojima oni žive.

Postavljamo pitanje ko je taj koji ne dozboljava postavljanje i nabavku ležećih policajaca u gradu?„, navodi se u jednom pismu koje je stiglo na našu adresu.

Na današnjoj konferenciji za novinare o stanju bezbjesnosti u grad, Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je takođe rekao da nije zadovoljan stanjem bezbjednosti saobraćaja u našem gradu. Bez obzira na to manji dio press konferencije je posvetio toj oblasti.

Pa kad već policija ne može mnogo uraditi za naše građane, bar bi onda gradska uprava trebala makar da obezbijedi svu potrebnu infrastrukturu u vidu usporivača saobraćaja, ispravnih semafora, potrebnog broja saobraćajnih znakova, ali i obrazovanih i stručnih ljudi koji bi vodili nadležna odjeljenja jer je očigledno da je neko zakazao.

 

(Trebinje 24)