Naslovna BIH Građani zaustavili mašine koje su krenule da prave mHE na rijeci Neretvici!

Građani zaustavili mašine koje su krenule da prave mHE na rijeci Neretvici!

Protest građana u mjestu Goransko polje protiv izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Neretvica traje od jutros kada su u 10 časova prema ovoj rijeci krenule mašine konzorcijuma Amitea Mostar i GPI Konjic sa predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH.

U ovom mjestu nedaleko od Buturović Polja kod Konjica traje protest gdje se okupilo više stotina građana iz cijele BiH, kao i eko aktivista i predstavnika medija, a sve sa ciljem da se iskaže bunt protiv najavljene izgradnje 15 mini hidrocentrala u slivu Neretvice koja je duga svega 27 kilometara.

“Kada vidite ovu podršku, morate biti zadovoljni. Ovo je pokazatelj koliko smo mi odlučni i ovo je poruka izvođačima radova i investitorima”, poručuju mještani ovog mjesta, a podršku su im dali i članovi benda Dubioza Kolektiv.
Mi smo odlučni i izdržaćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci”, rekao je jedan od organizatora protesta.

Stanovnici okolnih naselja ali i aktivisti i ranije su organizivali proteste protiv izgradnje ovih hidricentrala, a sada su angažovali i advoketski tim koji će, po njihovim riječima, braniti i odbraniti Neretvicu. Istakli su i kako ih država kao ni njene institucije ne štite ni na kakav način, te da su se obratili  UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka koji tu žive.

GERILA.info