Naslovna Izdvajamo “Granica postoji” Ima li granice za građane koji moraju da se liječe...

“Granica postoji” Ima li granice za građane koji moraju da se liječe i rade u drugom entitetu

0

Granica postoji! Već dva mjeseca širom Republike Srpske održavaju se protesti sa ovom parolom i to upravo u opštinama na međuentitetskoj liniji.

Sve je počelo nakon što je Tužilastvo BiH podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora “Službenog glasnika” RS Miloša Lukića, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Ovi skupovi su do sada održani u Ljubinju, Jezeru, Novom Goraždu, Pelagićevu, Doboju, u opštini Istočni Stari Grad, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Novom Sarajevu, Loparama i Nevesinju. Poruka okupljenih građana, pristalica SNSD-a i zvaničnika je jasna: “Podrška instutucijama Srpske”, “Svoje branimo, tuđe nećemo”, “Republika Srpska ima svoje granice”.

To su zvanične poruke, a kada se svjetla ugase, stanovnici rubnih opština će vam reći da su danonoćno povezani sa komšijama “preko granice”. Neki u Federaciju BiH odlaze na posao, u školu, u kupovinu, čak i na liječenje.

Na stvarnu sliku života u Srpskoj upozorio je i narodni poslanik Đorđe Vučinić, nakon skupa održanog u Ljubinju. Kako je podsjetio, “dobar dio” učesnika ovog skupa radi preko “granice koja postoji” u Stocu, Čapljini, Mostaru.

– Mnogi Ljubinjci žive prodavajući duvan, med i povrće upravo preko “Granice koja postoji”, a zbog nemara ovih koji nose transparent – sve ih je manje, svega 2.500, od kojih je popriličan broj samo tu kad su praznici i godišnji odmori- napisao je on na svom Fejsbuk profilu, ocjenjujući da ova kampanja ne pije vode kod većine građana.

I SDS-ov načelnik Ljubinja Stevo Drapićporučio je okupljenima da ih ne zavađaju sa komšijama.

– Danas, nakon 27 godina od završetka rata, Ljubinje i granica se brane ekonomijom, radom, borbom protiv kriminala i korupcije. Brane se novim saobraćajnicama, fabrikama“- naveo je, između ostalog Drapić.

A da su ljudi, naročito u Hercegovini, svakodnevno naslonjeni na susjedne opštine u FBiH, pokazuju nam i primjeri iz Nevesinja i Berkovića.

Iz Bolnice u Nevesinju se godinama prijevremeno rođene bebe voze u 40 kilometara udaljeni Mostar, jer Bolnica nema dobar inkubator za dalji put.

– Iz tog razloga nismo išli u medicinske centre u Republici Srpskoj, već u najbližu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Mostar, jer je u takvim situacijama vrijeme veoma bitno i svaki minut je dragocjen – rekli su prošlog decembra iz ove zdravstvene ustanove. Inkubator su dobili tek ovih dana, kupljen kroz akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Stanovnici Berkovića, čak i djeca, posljednjih sedam, osam godina su putovali u Stolac da bi uradili analizu krvne slike, pošto hematološki aparat u njihovom domu zdravlja nije radio. Iako su te nalaze u FBiH morali da plate, većini pacijenata opet je bilo lakše da se voze 20 kilometara do Stoca, nego duplo više do Bileće. Novi aparat DZ Berkovići dobio je prošlog mjeseca zahvaljujući pomoći Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu pomoć (Slovakejd).

Podsjetimo, protesti “Granica postoji” organizuju se od 1. septembra, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo Odboru za zaštitu Srba u Federaciji BiH, okupljanje ispred pravosudnih institucija u Sarajevu, da tamo izraze nezadovoljstvo zbog optužnice Tužilaštva BiH.

Okupljanje je juče održano i na granici između opština Ugljevik i Teočak.

– U situaciji kada je Republika Srpska pod strašnim pritiscima, pogotovo naš predsjednik, kao i sve institucije, moramo pokazati slogu, snagu i odlučnost da odbranimo Srpsku, sve njene institucije i naš narod- izjavio je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Ugljevik Milutin Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: