Naslovna Društvo HEROJI SA KOŠARA U UDŽBENICIMA ISTORIJE: Konačno će deca učiti o značaju...

HEROJI SA KOŠARA U UDŽBENICIMA ISTORIJE: Konačno će deca učiti o značaju BITKE NA KOŠARAMA!

0

U udžbeniku istorije za učenike osmog razreda osnovne škole izdavačke kuće Gerundijum navedeno je da je bitka nazvana po karauli Košare koja se nalazila na granici SRJ i Albanije, u blizini Đakovice i da je počela 9. aprila 1999. godine.

Naime, u udžbeniku se navodi da je cilj napada na karaulu Košare bio prodor „duboko u prostor Kosova i Metohije da bi se omogućio kopneni napad“. Uz stalnu vazdušnu i artiljerijsku podršku udružene snage su napale pripadnike Vojske Jugoslavije. U nastavku teksta se ističe da je, zahvaljujući hrabrosti vojnika, napad zaustavljen na samoj granici a linije odbrane su ostale neprobojne do kraja agresije.

U borbama na Košarama učestvovali su vojnici i oficiri 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 5. bataljona vojne policije, 63. padobranske i 72. specijalne brigade. Ostalo je sećanje na heroje potporučnika Predradga Leovca, vodnika Ivana Vasojevića, vojnika Tibora Cernu i njihove drugove.

U odbrani domovine na Košarama život je izgubilo je 108 vojnika vojnika i oficira Vojske Jugoslavije, navodi se u udžbeniku istorije za osmake.

(Glas Javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: