28.7 C
Banja Luka

Hoće li doći do povećanja minimalca u Srpskoj?!

Sindikat u Srpskoj traži značajno povećanje minimalne plate od Nove godine. Vlada još ćuti, a poslodavci misle da je trenutni minimalac realan. Da li će se kola, kao i uvijek, slomiti na radnicima?

Građani Srpske odavno ne mogu da idu u korak sa galopirajućim rastom cijena. Oni koje rade za minimalac od 650 KM ne mogu da priušte ni četvrtinu potrošačke korpe. Dakle, samo za puko preživljavanje potrebna je mnogo veća minimalna plata.

Kažu da bi minimalna plata trebalo da bude bar 1.500 KM, te da se i sa tim novcem u današnje vrijeme može samo preživljavati, a ne živjeti.

U Savezu sindikata kažu da poslodavci ne žele povećanje minimalca, ali da su od Vlade dobili obećanje da će od 1. januara do povećanja ipak doći. Tražiće, dodaju, da minimalna plata bude jednaka iznosu troškova prehrane u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

Goran Stanković, sekretar Saveza sindikata Republike Srpske kaže da je povećanje minimalca prijeko potrebno, jer cijena osnovih životnih namirnica, odnosno prehrane raste svakog mjeseca i da je već prešla iznos od 1.000 KM.

“Moramo doći do tog iznosa za minimalnu platu da bismo bar djelimično uspjeli u tome da radnicima prvenstveno obezbijedimo egzistenciju, a da sa druge strane povećavamo i ostale plate”, ističe Stanković.

Dodaje da je cilj da radnici ostanu na ovim prostorima, a da je to moguće postići jedino kroz povećanje plata.

U Vladi nisu željeli da komentarišu zahtjeve Sindikata, ali u Uniji udruženja poslodavaca kažu da Sindikat štiti samo interese budžetskih korisnika, te da njihove zahtjeve za povećanjem minimalca ne smatraju relevantnim.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske kaže da je trenutna minimalna plata od 650 KM realna, uz neku manju korekciju za onaj stepen inflacije koji nije ispraćen.

“U tekućoj godini smo već dva puta povećavali najnižu platu koja je korigovana za nekih 14 odsto, tako da ostaje da se koriguje za određeni stepen inflacije. Vjerujemo da Ministarstvo finansija Srpske već ima kalkulaciju na tu temu”, ocjenjuje Aćić.

Građani onima koji, kako kažu, sjede na visokim stolicama poručuju da oni pokušaju da žive od 650 KM. Kažu da bi poslodavci voljeli da plate budu što niže, a da Sindikat, koji treba da bude u službi  radnika, na kraju, ističu, pređe na onu drugu stranu i da za šačicu vlastitog interesa iznevjeri one koje zastupa.

Da će radnici u realnom sektoru i ovaj put ostati “kratkih rukava” smatra ekonomista Svetlana Cenić jer, kako kaže, u Sindikatu samo čelnici pregovaraju i trguju sa vlastima, a Udruženje poslodavaca je, dodaje, umjesto nevladine u stvari vladina organizacija.

“Lako je bilo kupiti čelnike Sindikata. Ostali nemaju više snage da se bune, a vlast samo izađe i kaže da su se dogovorili sa Sindikatom. Trebalo bi provjeriti i kolike plate i kakve uslove radnicima daju članovi Udruženja.

Kako će se završiti pregovori socijalnih partnera, da li će se obistiniti predviđanja građana i ekonomista, tvrdnje poslodavaca ili želje sindikata i čija će biti posljednja znaće se do kraja godine.

(BN   Foto:Vlada RS)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here