21.7 C
Banja Luka

Hotel Jablanica, u kojem je brutalno PRETUČENA RADNICA, promijenio i vlasnika i ime: Prvi gost bio Tito prije 46 godina

Hotel Jablanica, koji je djelovao pod tim nazivom od otvaranja 1978. godine, kada je prvi gost bio Josip Broz Tito, nakon 46 godina je promijenio ime.

Sada ima novog vlasnika, koji zapošljava 18 ljudi.

Inače, ovaj hotel je postao poznat po incidentu koji se desio u ljeto prošle godine, kada je tadašnji vlasnik hotela, Amir Džafić, brutalno pretukao radnicu Enisu Klepo, samo zato što je zatražila zarađenu platu i najavila otkaz.

Džafić je osuđen na 10 mjeseci zatvora, a hotel Jablanica je zatvoren.

Hotel je kupio jablanički privrednik Amil Babić i odmah pokrenuo proceduru oživljavanja poslovanja.

Enisa Klepo sa povredama
Žene drže transparente na protestu u Jablanici
Protestna podrška u Jablanici za Enisu Klepo

Kako saznaje Klix.ba, Babić je hotel kupio direktnom prodajom, te potpisivanjem ugovora kod notara preuzeo vlasničku strukturu, a odmah potom hotel preimenovao u Hotel Park & Spa i angažovao tim ljudi da promijene enterijer objekta.

Dok majstori preuređuju hotel, nova vlasnička struktura traži radnike, koji trebaju za svega nekoliko dana početi sa radom.

Raspisali su oglas za prijem radnika u radni odnos i to za 18 pozicija.

Traže se četiri osobe za rad na recepciji, dva kuvara ili kuvarice i četiri osobe koje će im biti pomoćnici u kuhinji, jedan domar, dvije sobarice, te četiri osobe za posao konobarenja i rada u šanku.

Kako j ranije pisala Srpskainfo, Enisa Klepo, koja je po struci diplomirana pravnica, u ovom je hotelu radila na recepciji, neprijavljena, za platu od 700 KM.

Kad je 1. avgusta prošle godine najavila otkaz i zatražila od gazde da joj isplati julsku platu, on ju je pretukao.

Enisa ga je odmah prijavila policiji i na društvenim mrežama objavila šta je doživjela, uz fotografiju koja je ubrzo postala poznata u cijelom regionu.

Uz Enisu su stali i zvaničnici i branioci ljudskih prava, a u Jablanici je organizovan protest, na kojem je učestvovalo više od 3.000 građana iz cijele BiH, koji su uzvikivali “Ne damo djecu nasilnicima” i “Amire, u zatvor”.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here