Naslovna Region Hrvati očajni: Jesmo li pretjerali s cijenama?

Hrvati očajni: Jesmo li pretjerali s cijenama?

0

Ovogodišnja turistička sezona zadaje velike brige našim susjedima. U odnosu na prije koronavirusna „zlatna vremena“ turizma u Hrvatskoj, ovogodišnji juli donio je lošiju turističku sliku u odnosu na 2019. Kako javlja N1 Hrvatska, glavno pitanje koje se postavljaju ponuđači turističkog smještaja ove godine je da li su postavili previsoke cijene?

Mnogi privatni smještaji na hrvatskoj obali bili su primorani sniziti cijene svojih usluga zbog malog broja rezervacija. Tako je u Hrvatskoj moguće dobiti mnoge “last minute” ponude za čak upola nižu cijenu, kažu stručnjaci.

Barbara Marković, predsjednica hrvatskog Udruženja porodičnog smještaja, nezadovoljna je nedavnim događajima. Nemali broj vlasnika apartmana nada se privući barem nekoliko gostiju za juli i avgust, a prvobitne cijene su snizili za 60 odsto.

Prema njenim riječima, Dalmacija kao turistička destinacija “urušava” se zbog naglog sniženja cijena i “last minute” ponuda, iako je prošle godine smještaj bio još skuplji.

O cijenama u Hrvatskoj nedavno smo razgovarali s jednim od najvećih stručnjaka za hrvatski turizam. U razgovoru za N1govori i o konkretizaciji i apartmanizaciji hrvatskog turizma, cijenama, prenapučenosti i zamkama hrvatskog turizma. Je li Hrvatska već žrtva masovnog turizma?

Zabuna u Dalmaciji

U Dalmaciji je sada pravi nered oko cijena smještaja, uvjereni su iz Udruženja, gdje rješenje vide u ograničavanju smještajnih jedinica. Sve pokazuje da će upravo to biti obuhvaćeno reformom hrvatskog turizma koji susjedi najavljuju za iduću godinu. Uvođenje ekoloških taksi za turiste i ograničavanje broja turista u pojedinim popularnim destinacijama – samo su neke od mogućih mjera.

Već u Makarskoj se zalažu za ograničavanje neprijavljenih ležajeva. Neki podaci govore da lokalno stanovništvo u Makarskoj nudi više od 10.000 neprijavljenih kreveta.

Zamjenica gradonačelnika Makarske Antonia Radić-Brkan jasna je: “Mislim da bi zakon trebao javno napraviti razliku između domaćina u privatnom porodičnom smještaju, podstanara i poslova nekretnina”.

Mještani su zabrinuti zbog malog broja stanova namijenjenih lokalnom stanovništvu. Stanova za stanovanje praktički nema, a istovremeno turistička potražnja povećava redovnu cijenu najma onih stanova koji su i dalje dostupni u nekomercijalne svrhe, smatra zamjenica gradonačelnika. Mnoge porodice u Hrvatskoj ne mogu pronaći običan stan na obali.

(Foto: susanneeklow/Instagram)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube