Naslovna Najnovije IRB-u propali milioni maraka

IRB-u propali milioni maraka

0

Investiciono – razvojna banka (IRB) RS uspjela je da naplati svega 559.754 KM, odnosno 16,3 odsto svojih potraživanja od preduzeća „Drvolik“ iz Rogatice kojem je bez posrednika odobrila 3,4 miliona KM, a u kojem je nedavno okončan stečaj.

Stečaj u „Drvoliku“ otvoren je krajem 2017. godine, a ukupna priznata potraživanja iznosila su 7,7 miliona KM, od kojih su najveća bila potraživanja IRB-a.

Imovina predzeća nije bila dovoljna pa je veći dio povjerilaca namiren u malom procentu.

„Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom „Drvolik“ zbog nedovoljnosti stečajne mase“, navedeno je u rješenju o zaključenju stečaja.

Kroz tri djelimične diobe razlučni povjerilac Nova banka namiren je sa sto odsto i to u iznosu od 518.018 KM, a potpuno su namireni i povjerioci višeg isplatnog reda.

S druge strane, Fond za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja IRB namiren je u iznosu od 559.754 KM ili 16,26 odsto, dok je Poreska uprava uspjela da naplati svega 1,5 odsto svojih potraživanja.

„Stečajna masa koja je ostvarena prodajom imovine stečajnog dužnika koja je preostala nakon namirenja razlučnih povjerilaca je bila dovoljna da se pokriju troškovi stečajnog postupka i dugovi stečajne mase, dok sredstava za namirenje povjerilaca opšteg isplatnog reda nije bilo“, navodi se u rješenju.

Podsjećamo, IRB je „Drvoliku“ 2012. godine bez posrednika odobrila kredit od 3,44 miliona maraka.

Međutim, preduzeće taj kredit nije vraćalo, zbog čega je IRB podnijela i tužbu protiv njih.

Kasnije je i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijela izvještaj tužilaštvu protiv direktora i vlasnika ovog preduzeća Miladina Pandurevića zbog sumnje da je raznim zloupotrebama, te izbjegavanjem poslovanja putem računa nezakonito zaradio više od četiri miliona maraka.

Pandurević je, međutim, tvrdio da nema kriminala u njegovoj firmi i da se našao na udaru vladajuće partije.

Osnovna djelatnost ovog preduzeća bila je proizvodnja rezane građe, građevinske stolarije i elemenata, te trgovina na veliko i malo.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: