Naslovna Najnovije Istina je najveći neprijatelj režima u Republici Srpskoj

Istina je najveći neprijatelj režima u Republici Srpskoj

0

Već mjesecima se najavljuju izmjene zakona o kleveti kojom bi kleveta postala krivično djelo. Međutim, iz Vlade poručuju da će to ipak preinačiti u veće novčane kazne, dok će oni mediji koji rade odgovorno biti zaštićeni. Pitanje je po kojem mjerilu će nadležni znati ko radi odgovorno, a ko ne?

Još dok je formalno bio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio donošenje Zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i jezika mržnje, ali i uvođenje krivične odgovornosti za klevetu. Iako je po ko zna koji put zloupotrijebio svoju funkciju, najavio je usvajanje izmjena zakona do kraja prošle godine,međutim, to se nije desilo.

Ipak, Dodik ne odustaje od svojih namjera i izmjena zakona o kleveti.

„Zakon o tome ćemo sigurno donijeti on se već radi u određenim strukturama i to nije upereno protiv medija to je protiv onih koji neodgovorno na društvenim mrežama šire laži i klevete i ostalo. U prvoj sjednici Narodne skupštine krajem januara to će biti na dnevnom redu“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

U Vladi Srpske kažu da će biti uvedene drakonske novčane kazne za medije koji iznose klevetu i da će svi oni koji ne rade odgovorno biti sankcionisani.

Pitanje je po kojem kriterijumu će se znati koji mediji rade odgovorno, a koji ne rade da bi ih kaznili? Da li to znači da će zavladati jednoumlje i diktatura,samo je dio pitanja koje medijska zajednica postavlja otkad su najavljene izmjene Zakona.

 „Da li će to biti zatvorska kazna ili veća novčana kazna, bez obzira, to može ugroziti opstanak medija u Republici Srpskoj, posebno onaj mali broj medija koji su objektivni. Ko će određivati, pretpostavljamo, ukoliko to bude u krivičnom zakoniku pokretanje takvih postupaka će biti u rukama tužilaca koji su pokazali da su pod velikom političkom kontrolom“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

Kazne su predviđene, pored medija, i za sve one koji, kako kažu nadležni, iznose neistine i laži. Jedan od onih kojem često oduzimaju riječ zbog izlaganja u Parlamenu Srpske je i Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Lista za pravdu i red.

„Svaki put kad govorim istinu koja ih pogađa oni mi oduzmu riječ i kazne me izbacivanjem i prekidom sjednice. Istina je najveći neprijatelj ovog režima i oni da mogu ugušili bi sve slobodne medije i ljude. Oni će pokušati da iznađu načina kako da sve stave pod kontrolu i da one koje ne mogu da kupe i ucijene i da ih finansijski unište. Mi se moramo suprostaviti i na sve moguće načine da spriječimo usvajanje tih štetnih i pogubnih zakona“, kaže Vukanović.

Najavljene izmjene zakona nisu opasnost samo za novinare i medijsku zajednicu nego i za sve građane u Republici Srpskoj koji drugačije misle ili iznose svoje mišljenje na društvenim mrežama jer vrlo lako mogu doći na udar ovog zakona, smatraju u opoziciji.

 „Očigledno hoće da ozakone jednoumlje,diktaturu, autokratiju da odlučuje režim o tome ko je kriv ko nije.  Ja mislim da je to diskriminacija slobode mišljenja i govora i prava da se kaže stav o brojnim anomalijama u društvu. Već postoje zakonska rješenja i krivični zakon koji je jasno definisao krivična djela i ne vidim zašto režim ide dalje sa pokušajem da na taj način disciplinuje ukroti ograniči  ljude koji hoće jasno da ukažu na probleme sa kojima se društvo u Republici Srpskoj suočava“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Naši sagovornici kažu da ostaje nejasno da li će se kažnjavanje širenja lažnih vijesti odnositi i javne emitere i koje će kazne biti propisane. Da li će se Zakon o sprečavanju govora mržnje ili klevete odnositi i na predstavnike vladajuće koalicije u Srpskoj ili će se, kao i sve do sad, primjenjivati selektivno, odnosno kako vladajućima odgovara.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube