Naslovna Izdvajamo IT kompanije u Srpskoj zaradile stotine miliona – Na prvom mjestu „Prointer“

IT kompanije u Srpskoj zaradile stotine miliona – Na prvom mjestu „Prointer“

0

Za nepuna četiri mjeseca 2023. godine nekoliko softverskih kompanija iz Srpske zaradilo je milijunske iznose na javnim nabavkama, a najveći dio kolača opet je dopao “Prointeru” koji je inkasirao preko četiri milijuna maraka.

Ova kompanija, čije se vlasništvo povezuje s Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika i koja dobiva najveći dio javnih ugovora u institucijama i javnim preduzećima, u proteklih godinu dana je na javnim pozivima dobila ugovore u ukupnoj vrijednosti od preko 28 milijuna maraka, od čega 4.198. 697 KM samo od siječnja do danas, pokazuje sumirani izvještaj portala javnih nabavki.

Isti izvještaj pokazuje da je “Prointer” do sada zaradio čak 196.637.773 KM na javnim pozivima.

Za tri najjača 397 miliona KM

Od njih je “Lanaco” u vlasništvu Nebojše Ninića, koji je od početka ove godine na javnim pozivima zaradio milion maraka manje, odnosno 3.193.030 KM, dok je unazad godinu dana pobijedio na tenderima i dobio ugovore u vrijednosti od 17.612.244 KM.

“Lanaco”, koji na javnim pozivima učestvuje daleko duže od “Prointera” i “Siriusa”, do sada je dobio ukupno 1.443 javna ugovora, te je za sve poslove inkasirao 181.667.255 KM.

Prema ovom sajtu, za četiri mjeseca ove godine, sedamdesetocifreni iznos zaradila je i kompanija “Sirius 2010” iz Banjaluke i to 1.677.783 KM. Vlasništvo ove kompanije, kao i ono u “Prointeru”, opet dovodi u vezu sa porodicom Dodik.

Osnivač “Siriusa 2010” su i “Zekstre” Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara “Boske”, čije su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija “Zekstra” i “Delta” iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković.

Ova softverska kompanija je za godinu dana dobila poslove u vrijednosti od 3.151.082 KM, a ukupno do sada zaradili su 19.486.188 KM.

Tri najčešća pobjednika na javnim pozivima za softverske poslove do sada su zaradili vrtoglavih 397 milijuna maraka.

Za razliku od njih, kompanija MMSCODE, čiji je jedan od osnivača Slavka Bojića, od početka godine zaradila je samo 300 maraka, au protekloj godini dana dobila je posao od 207.900 KM. Za ukupno 10 ugovora koliko je na javnim pozivima pobijedila, do sada je zaradila 11,5 milijuna maraka.

Kompanija “Dwelt” u vlasništvu Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, nakon što je za samo nekoliko godina zaradila 24,5 miliona KM od poslova u javnim institucijama i preduzećima, od početka godine nije osvojila nijedan posao. Unazad godinu dana, ova kompanija dobila je 560.000 KM vrijednih ugovora.

Ni “Planet soft” u vlasništvu Vedrana Jarića od početka godine nije dobio nijedan javni posao, ali je za godinu dana inkasirao 1.378.000 KM vrijednih ugovora s javnim preduzećima i institucijama. Ova tvrtka je ukupno na javnim natječajima zaradila 17 milijuna maraka za 40 ugovorenih poslova.

Softver je novo zlato korupcije

Ekonomski analitičar Igor Gavran za portal CAPITAL kaže da rezultati javnih poziva jasno ukazuju na to da postoji favoriziranje pojedinih kompanija i da su neke zaradile ogroman novac na poslovima s javnim preduzećima i institucijama.

Ono što nam nedostaje, kaže Gavran, jesu prave informacije o tome kolike su realne cijene tih softvera, da li je jeftinije i pametnije da se, umjesto domaćih rješenja, plaćaju skupe licence stranim kompanijama i brojna druga neriješena pitanja.

“Nevjerovatno je da su cijene stranica na internetu ili nekih aplikacija danas skuplje nego što su bile ranije, kada bi s rastom ponude trebalo opadati cijena proizvoda. Također, nepoznavanje materije i cijena softvera pogodno je tlo za precjenjivanje poslova. To se dešava kod nas, ali na ovakve pojave nisu imuni ni u okruženju. Vidjeli smo nedavno da je izradu stranica za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj radila kompanija koja je pod istragom zbog korupcije“, kaže Gavran.

Dodaje se da bi se u ugovorima trebalo izbjegavati vezivanje za jedan brend ili tip softvera da bi se olakšalo drugim ponudama da se konkuriraju s različitim rješenjima.

„Kada na javom pozivu pobijedi neka kompanija, ona se često postavlja kao nezamjenjiva za održavanje napravljenog softvera, što eliminiše druge tvrtke. Izbor nekog drugog značio bi da se sve mora raditi ispočetka. Ovo bi se trebalo izbjegavati da bi se otvorile mogućnosti drugima“, kaže Gavran.

( kapital )

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube