Naslovna Najnovije Ivanić: Možda Dodik priželjkuje da ode sa političke scene kao veliki narodni...

Ivanić: Možda Dodik priželjkuje da ode sa političke scene kao veliki narodni heroj (VIDEO)

0

Bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je da posljednja dešavanja na političkoj sceni u BiH su samo nastavak političkih tenzija koje su u BiH prisutne zadnjih desetak godina i u osnovi nemaju pravi sadržaj.

Ocjene da se radi o državnom udaru su velike riječi i one ne stoje.

Kako je izjavio, događa se samo političko prepucavanje dvaju aktera.

Istakao je da su jedni partije sa sjedištem u Sarajevu koje su zadnje odluke OHR doživjele kao vjetar u leđa, a sada te partije idu žešće na afirmaciju priče o BiH na štetu Republike Srpske.

– Sa druge strane je alternativa koja se ogleda u Miloradu Dodiku. On trenutnu situaciju koristi da ide sa ekstremnom pričom o nezavisnoj Republici Srpskoj. Niti je ono što ovi iz Sarajeva zagovaraju realno niti je moguća BiH sa smanjenim dignitetom i autoritetom Republike Srpske, niti je moguća nezavisna Republika Srpska, ali i jedni i drugi se u tome takmiče, stvarajući ambijent u kome dobijaju podršku svog biračkog tijela. A ništa se konkretno i praktično ne događa. Radi se o međusobnom političkom naduravanju između dvije strukture koje su bez velikih problema samo koji mjesec ranije postigle dogovor i zajednički formirale Vijeća ministara BiH te raspodijelile funkcije na nivou države – kaže Ivanić.

U pitanju su, ocjenjuje Ivanić, politički akteri koji ne znaju drugačije.

– Bila je neka mala naznaka na početku da će Trojka pokušati da ide malo drugačije. Od starta sam bio pesimista znajući da će se, prije ili kasnije, pod pritiskom SDA i priče o tome da je Trojka antibošnjačka, oni morati vratiti na neku tvrđu političku koncepciju. I to ovih dana imamo priliku da vidimo. Akteri se vraćaju uobičajenom načinu političke promocije u vlastitom biračkom tijelu, a to je – budi tvrd, insistiraj samo na svome, ne pravi kompromise – navodi Ivanić.

Na pitanje da li je Milorad Dodik osporavanjem odluke Ustavnog suda BiH i spominjanjem referenduma o otcjepljenju Republike Srpske ovaj put prešao crvenu liniju, Ivanić kaže kako ne vjeruje da je došlo do “pucanja braka” između Dodika i međunarodnih institucija.

– To je neka vrsta specifičnog odnosa između Dodika i međunarodnih institucija. Jedina partija iz koje niko nije smijenjen u prošlosti kad su međunarodne institucije smjenjivanja je partija Milorada Dodika – SNSD. Iz SNSD niko nikad odlukom visokog predstavnika nije smijenjen. Međunarodne institucije su na zadnjim izborima legalizovale vidljivu krađu koja je napravljena u izbornom procesu sa željom da dobiju Dodika kao neku vrstu gospodara Republike Srpske, vjerujući da sa njim mogu da sarađuju i da imaju neka svoja pravila. Oni njega puste da malo galami, a on njima u stvari na kraju daje sve ono što oni hoće – istakao je.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube