21.7 C
Banja Luka

Iz Haga je stigla nova optužnica protiv Vojislava Šešelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio kako je protiv zločinca Vojislava Šešelja podignuta nova haška optužnica.

Vučić je govorio o sukobima u Kosovu, a na kraju obraćanja je otkrio i zbog čega je podignuta optužnica protiv Šešelja.

“Stigla je iz Haga nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika zbog nepoštovanja suda. Tako da se na sve ove pritiske doda još nešto”, otkrio je Vučić.

Podsjećamo, Haški tribunal je protiv Šešelja vodio postupak koji je trajao 15 godina. Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014.

Lider radikala u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen je 2018. godine na 10 godina zatvora. Žalbeno veće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini.

Žalbeno veće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala. Lider radikala je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća.

To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 posto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Sudsko vijeće Sudsko veće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je na presudu odgovorio: “Ponosan sam na svoje ratne zločine, spreman sam ih ponoviti više puta!”

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here