Naslovna Najnovije „Izborni zakon BiH ne treba mijenjati“ Dodik poručio da neće podržati prijedloge...

„Izborni zakon BiH ne treba mijenjati“ Dodik poručio da neće podržati prijedloge drugih, jer nije podržan ni prijedlog SNSD

0

Predsjednik SNSD Milorad Dodik očekuje da će opšti izbori u BiH biti raspisani i održani i poručio da se ova politička partija priprema za veliku pobjedu.

Mi ćemo sa našim kandidatima izaći blagovremeno i sve resurse ćemo upotrijebiti da obezbijedimo 50 odsto plus jedan glas. Mislim da to možemo uraditi i sa svojim kandidatima i koalicionim partnerima obezbijediti da Republika Srpska ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, što je dokaz stabilnosti i mogućnosti da utičemo na kretanja – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da Izborni zakon BiH ne treba mijenjati, te da prijedlog izmjena koji su drugi predložili SNSD neće podržati, jer nije podržan ni prijedlog izmjena koji je uputio SNSD.

– Nijedan od prijedloga izmjena Izbornog zakona koje je SNSD uputio nije podržan, onda ni mi ne vidimo razloga da učestvujemo u tome – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

Dodik je podsjetio da je SNSD prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predviđao da se ukine glasanje putem pošte, da se obezbijedi sistem da se rezultati glasanja u inostranstvu znaju što je prije moguće, te da Narodna skupština Srpske putem svoje kvalifikovane većine bira svoju delegaciju za nivo BiH, kao i da mandat pripada stranci, a ne pojedincu.

– Na taj način bi se spriječila politička korupcija. Nakon izbora odmah se atakuje na pojedince kako bi se dao mandat ovoj ili onoj strani i time samo povećava politička korupcija – rekao je Dodik.

Lider SNSD je poručio da je ova politička partija spremna na još jedan dijalog, ali pod uslovom da se svi razgovori odvijaju u zgradama gdje se nalaze institucije ili BiH, ili entitetske ili u stranačkim prostorijama, a ne po ambasadama.

– To pokazuje jednu ponižavajuću poziciju u BiH, da bez neizabranih stranaca ovdje se kreira ta situacija koja nije potrebna – poručio je Dodik.

On je rekao da nije dobio nijedan prijedlog o izmjenama Izbornog zakona, o kome su razgovarali lideri stranaka u Federaciji BiH.

– Time što smo bili van toga htjeli smo da pokažemo da smo izvan problema koji postoje u FBiH i jasno smo rekli da u tome ne želimo da učestvujemo – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se godinama unazad problemi u FBiH rješavaju tako što se na teret Republike Srpske “nešto koncentriše na nivou BiH”.

– Kako će oni birati člana Predsjedništva, to je stvar njihovog dogovora, a u svemu ostalom mi hoćemo da učestvujemo – u izboru i sastavu delegacije Doma naroda FBiH i izboru i pravilima koja su vezana za taj Dom, nadležnosti i ostalo – rekao je Dodik.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik SNSD je ocijenio da je situacija na nivou BiH blokirana i konfuzna, te da nema političke volje da se kriza riješi.

– Sa maksimalističkim zahtjevima sa muslimanske strane, sa opravdanom borbom hrvatskog naroda da to ne prihvati kao znak političke eliminacije, sve to reflektuje se na nesposobnost BiH za kretanje na bilo kojem putu stabilizacije – rekao je Dodik.

On je ocijeni da je veoma neizvjesno na koji način će biti izdvojena sredstva iz Budžeta BiH za izbore, s obzirom na to da Budžet BiH nije usvojen ni za prošlu, ni za ovu godinu.

– I u takvoj, nikakvoj BiH, Republika Srpska ostvaruje sve svoje zakonom predviđene obaveze, da funkcioniše i da povećava svoje ekonomske pokazatelje – rekao je Dodik i dodao da će biti ponosan ako prosječna plata u Srpskoj do kraja godine bude povećana na 600 evra.