Naslovna Najnovije Izetbegović 1999. o Dodiku: “KONAČNO NORMALAN SRBIN…”

Izetbegović 1999. o Dodiku: “KONAČNO NORMALAN SRBIN…”

0

Na današnji dan, 19. oktobra 2003. umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Šamcu. Pripadao uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Pristalice SDA stranke rado se sjećaju vremena dok je na njenom čelu bio Alija Izetbegović, a koji je u jednom intervjuu posebno nahvalio Milorada Dodika, tadašnjeg premijera Republike Srpske.

Komentarišući dešavanja u martu 1999. nakon arbitražne odluke za Brčko, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović pohvalio je ponašanje Milorada Dodika tvrdeći da se napokon nakon sedam godina pojavio normalan Srbin po njegovoj mjeri.

“Dodikov nastup nema puno veze sa arbitražnom odlukom, jer niti je Dodik na pretresu ponudio neke ozbiljne pravne argumente, niti su njegovi argumenti imali neku ulogu. Dodik je najavio ostavku ako Brčko ne ostane u Republici Srpskoj, ali nakon saopštavanja odluke ipak je nije podnio.

Niko nije ni očekivao da on to obećanje ispuni i podnese ostavku. Dodikovi medijski nastupi su zapaženi jer se konačno na političkoj sceni pojavio normalan Srbin. Naravno da ima mnogo normalnih Srba među običnim narodom, ali u politici su veoma rijetki”, rekao je tada Izetbegović medijima.

Osim što je otvoreno hvalio Dodika i podržavao njegovu tadašnju politiku, Alija je javno pozivao građane Republike Srpske da na izborima glasaju za Milorada Dodika i njegove socijaldemokrate.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube