Naslovna Izdvajamo Izraelska vojska tvrdi čeka ‘zeleno svjetlo’ politike za kopneni napad

Izraelska vojska tvrdi čeka ‘zeleno svjetlo’ politike za kopneni napad

0

Izraelska vojska objavila je 15. oktobra da čeka političku odluku o pokretanju kopnene ofanzive protiv ekstremističke grupe Hamas, nakon što je u podne istekao novi rok koji je izraelska vojska postavila za evakuaciju sjevernog dijela Gaze na jug tog područja.

Istovremeno, vojska nije naznačila kada će biti zatvorena opcija za sigurno povlačenje civila, prenosi AFP.

Izrael se suočava s pritiskom Ujedinjenih naroda i njegovih saveznika da odgodi najavljenu kopnenu invaziju na Gazu, dok se civilima ne pruži prilika da se povuku iz sjevernog dijela palestinske enklave.

Glasnogovornici izraelske vojske naglasili su u nedjelju da će vojska, nakon „političke odluke“, pokrenuti „sve mjere protiv Hamasa“ nakon njegovih napada prošle subote, u kojima je u Izraelu poginulo najmanje 1.300 ljudi.

Izrael je okupio desetine hiljada vojnika oko Gaze. Od napada Hamasa prošle subote, izraelska vojska je izvodila zračne napade na Gazu, pri čemu je poginulo više od 2.300 osoba u gusto naseljenom području, prenio je AFP.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je vojnicima u blizini granice sa Gazom u subotu da „dolazi još vojske“, ali nije rekao kada će kopnena operacija početi.

Od početka rata između Hamasa i Izraela, broj ubijenih u pojasu Gaze je premašio 2.300, a više od 9.000 je ranjeno.

U napadima Hamasa na Izrael, ubijeno je više od 1.300 ljudi, uglavnom civila, dok je više od 3.300 ranjeno.

(RSE) Foto: Ilia Yefimovich/dpa

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube