Naslovna Region Јednoglasno usvojeno: Novak Đoković dobio ulicu

Јednoglasno usvojeno: Novak Đoković dobio ulicu

Najbolji teniser svijeta može da se pohvali brojnim trofejima, ali i nekim priznanjima koje samo rijetki dočekaju za života, a ovaj put dobio je zaista veliko priznanje. Naime, u 2021. godinu Klokot, koji se nalazi na Kosovu i Metohiji, zakoračio je uz – ulicu Novaka Đokovića.

Tablu sa tim nazivom su mještani postavili na ulazu u selo Grnčar još 2015, ali ona je bila, prosto, odraz ljubavi prema najboljem igraču „bijelog sporta“. U međuvremenu je ta „odluka“ i ozvaničena glasanjem nadležnih.

Mještani su podneli zahtjev Skupštini opštine da usvoji njihov prijedlog, a tu ideju su podržali i opštinska komisija, kao i albanski odbornici.

– Sama komisija je bila multietnička, bili su tu i albanski odbornici i albanski predstavnici sela, tako da su oni na terenu odradili posao sa građanima, identifikovali nazive ulica na teritoriji opštine. Tačno 72 naslova je bilo i takvi naslovi jednoglasnim usvajanjem dobili su jednu finalnu odluku – otkrio je Dragiša Kojić iz opštine Klokot, a prenio „Glas javnosti“.

Inače, opštinu Klokot, formiranu po „Zakonu o administrativnim granicama“ koji je proglasila skupština tzv. Republike Kosovo – Vlada Republike Srbije ne priznaje, već tu teritoriju smatra dijelom opštine Vitina, kako se to i navodi o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije iz 2007. godine.

U Klokotu, koji obuhvata i Vrbovac, Grnčar i Mogilu, prema popisu iz 2011. godine živi 53% stanovnika albanskog porijekla, a 46% srpskog.

(B92)