Naslovna Najnovije Jelena Trivić: Vrijeme je da zaštitimo naše radnike

Jelena Trivić: Vrijeme je da zaštitimo naše radnike

0

Kandidat za predsjednika Republike Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić oglasila se povodom zvaničnih podataka koji pokazuju da banke koje posluju u Republici Srpskoj zapošljavaju oko 3.000 radnika, kao i da su u 2021. godini te banke ostvarile neto dobit u zbirnom iznosu od 122,8 miliona KM.

– Milorad Dodik i njegov SNSD su u proteklih 17 godina naše društvo pretvorili u društvo nepravde i bezakonja. U takvom društvu svoju bahatost i pohlepu najviše ispoljavaju oni koji zarađuju najviše – rekla je Jelena Trivić.

Ona je naglasila da je radno vrijeme zaposlenih u ovim bankama u suprotnosti sa odredbama važećeg Zakona o radu, koji propisuje radnu sedmicu u trajanju od 40 časova.

– Veliki broj građana koji su zaposleni u bankama mi se žalio na robovlasničke odnose koji vladaju u istima, jer većina radnika u bankama radi dnevno 10-12 časova (šest dana u sedmici), pri čemu oni nisu plaćeni za prekovremeni rad- istakla je Trivićeva.

Ona je napomenula da se takvim postupanjem čini krivično djelo Povreda osnovih prava radnika.

– Očigledno je da oni koji zarađuju najviše najmanje poštuju prava radnika. Ovom prilikom poručujem direktorima banaka u Republici Srpskoj da će po okončanju predstojećih izbora dobiti rok od 15 dana da prime nove radnike ili da uz reorganizaciju rada usklade svoje poslovanje sa Zakonom o radu, u smislu poštovanja radnog vremena radnika – rekla jeTrivićeva i naglasila da oni koji to ne učine mogu očekivati da će ih po isteku tog roka svakodnevno posjećivati nadležni inspektori i javni tužioci.

– Vrijeme je da zaštitimo naše radnike i naše društvo učinimo pravednijim- zaključila je Trivićeva.