Naslovna Najnovije Jezivo skrnavljanje drevne svetinje! Ukrao mošti Svetog Velikomučenika Dimitrija i bacio ih...

Jezivo skrnavljanje drevne svetinje! Ukrao mošti Svetog Velikomučenika Dimitrija i bacio ih u smeće

0

Čestice moštiju Svetog Velikomučenika Dimitrija ukradene su iz Crkve Svete Petke u Sutomoru i najverovatnije završile u smeću.

Pod sumnjom da je 12. marta obio i opljačkao nemanjićku svetinju iz 13. vijeka nedavno je uhapšen Zdravko Rakočević (23), koji je prema navodima lokalnih medija pripadnik takozvanih komita i pristalica nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve čiji je predvodnik raspop Miraš Dedeić.

Paroh spičansko-mišićki Marjan Petkovski i članovi Crkvenog odbora primijetili su tek naknadno da nedostaju čestice moštiju svetitelja budući da su stajale u maloj specijalno izrađenoj „kutiji“ tako da taj važan detalj policiji nije bio ni prijavljen.

Najveći dio duhovnih dragocjenosti koje je provalnik otuđio policija nije pronašla prilikom hapšenja, a nije poznato ni gdje je završila kutija sa česticama moštiju poznatog svetitelja.

Čestice moštiju Svetog Dimitrija, koga slavi čitavo hrišćanstvo, parohiji je prema saznanjima lokalnih medija darovala jedna monahinja i namjera je bila da trajno budu smještene u Crkvi Svetog Dimitrija na tvrđavi Nehaj nakon njenog planiranog obnavljanja.

Sva je prilika da provalnik, kako navode iz Crkvenog odbora u Sutomoru, nije prepoznao u ukradenoj kutiji nešto što može da mu donese finansijsku korist pa su mošti završile u kontejneru odnosno na nekoj deponiji.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube