Naslovna Najnovije Još 10 miliona KM će biti upumpano u HE Bistrica

Još 10 miliona KM će biti upumpano u HE Bistrica

0

– U preduzeće HE Bistrica Foča biće upumpano dodatnih 10 miliona KM radi realizacije ugovora o izgradnji hiroeelektrana na Bistrici zaključenog sa kineskom kompanijom China National Aero Techonology International Engineering Corporation (AVIC).

Skupština društva odlučivaće o novoj dokapitalizaciji 28. novembra, nešto više od mjesec dana nakon što je izglasana odluka o finansijskoj injekciji od 30 miliona KM u kapital fočanskog društva, piše Indikator.ba

Odluku o povećanju kapitala novim novčanim ulogom osnivača donio je Nadzorni odbor HE na Drini 4. novembra. Nakon nove dokapitalizacije osnovni kapital HE Bistrica iznosiće 55,8 miliona KM, nakon što je ranije podignut na 45,8 miliona KM. Od toga, 7,5 miliona KM odnosi se na procijenjene vrijednosti vlasničkih prava na revidiranoj projektno-tehničkoj dokumentaciji sačinjenoj na realizaciji izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Janjini, i u novcu 48,3 miliona KM.

“Navedeni novi novčani ulog Društva predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala HE Bistrica Foča će biti planirano Rebalansom Planom poslovanja za 2022. godinu, kao investiciono ulaganje- posebna razvojna ulaganja, iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava, a sve u svrhu realizacije ugovornog sporazum o izgradnji zaključen sa kineskom kompanijom China National Aero – Technology International Engineering Corporation (AVIC) i dijela tekućih obaveza“, obrazlaže se u prijedlogu odluke za Skupštinu akcionara.

Takođe, daje se rukovodstvu HE Bistrica saglasnost na izmjenu načina finansiranja projekta i dopune projekta u smislu naknadne izmjene načina izrade potrebnih elaborata, pratećih dozvola i dokumentacije te promjene ukupne vrijednosti projekta u skladu sa preračunatim cijenama dostavljenim po nalazu i mišljenju sudskog vještaka od 06.10.2022. godine.

Projekat HE Bistrica čine tri male hidroelektrane instalisane snage 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Orijentaciona vrijednost investicije iznosi 287,5 miliona bez PDV-a.

(Indikator.ba Foto: Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: