Naslovna Najnovije JOŠ SAMO DA STIGNU VAKCINE: Počela obuka zdravstvenih radnika za vakcinaciju u...

JOŠ SAMO DA STIGNU VAKCINE: Počela obuka zdravstvenih radnika za vakcinaciju u Republici Srpskoj

U Banjaluci je danas počela obuka predstavnika domova zdravlja s područja Republike Srpske za proces vakcinacije protiv koronavirusa, koju sprovodi Institut za javno zdravstvo.

Danas je organizovana edukacija za predstavnike domova zdravlja iz Istočnog Sarajeva, Foče i Trebinja, a sutra će biti održana za predstavnike domova zdravlja regije Banjaluka, kao i za zdravstvene ustanove kao što je Zavod za medicinu rada, u četvrtak su predviđene regije Zvornika, Doboja i Bijeljine.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da su u pitanju zdravstveni ranici iz primarnog nivoa zdravstvene zaštite koji će biti nosioci edukacije u svojim ustanovama, odnosno za medicinare koji će kolegama prenijeti znanje.

Zeljković je rekao da kada dođe veća količina vakcina počinje vakcinacija prioritetnih grupa, a prema planu to su zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u domovima za stara lica, osobe s više hroničnih oboljenja… U prioritetnoj grupi su i prosvjetni radnici, pripadnici MUP-a RS, pripadnici Civilne zaštite te novinari, snimatelji i fotoreporteri.

Na pitanje kada RS očekuje nove količine ruskih vakcina Sputnik V Zeljković je rekao da je dobavljač obavezan do kraja mjeseca da isporuči određenu količinu vakcina.

 

 

 

„Čekamo potvrdu o kojoj količini se radi. Datum će biti 27. ili 28. februar“, rekao je Zeljković.

Od 12. februara oko 935 zdravstvenih radnika primilo je vakcinu Sputnik V, a u Republici Srbiji više od 1.400 zdravstvenih radnika iz RS-a primilo je vakcine po izboru. Zeljković je rekao da je posljednji podataka oko 1.400, ali da je i u proteklim danima vršena dodatna vakcinacija pa je ovaj broj veći, rekao je Zeljković

Dodao je i da još nemaju informacija o vakcinama koje treba da stignu preko COVAX mehanizma.

„I dalje je aktuelna informacija o vakcini proizvođača Pfizer-BioNTech i AstraZeneca kada govorimo o količninama, ali još uvijek vremenski okvir nije nam poznat osim one informacije koje smo već prezentovali, a to je da do kraja prvog kvartala trebaju da dođu 23.400 doza Pfizer-BioNTech vakcina u cijelu BiH i oko 150 do 230 hiljada AstraZenece, odnosno jedna trećina od tih količina do kraja prvog kvartala, a dvije trećine će doći u drugom kvartalu“, odgovorio je Zeljković na pitanje reportera Buke.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS kako se radi o specifičnoj edukaciji

 

 

„Naši zdravstveni radnici su edukovani, oni znaju da vakcinišu, međutim ovo je specifična situacija kada radimo masovnu vakcinaciju, kada ćemo imati punktove za vakcinaciju, kada moramo drugačije da se organizujemo. Vakcine se drugačije čuvaju, drugačije im je vrijeme koje mogu biti van hladnog lanca“, rekla je Jela Aćimović.

Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje, istakla je da je ovaj dom zdravlja spreman za vakcinaciju kao i da nestrpljivo čekaju da počne proces vakcinacije.

 

Buka