23.7 C
Banja Luka

Kakav je rasplet za predsjednika Republike Srpske?

U SNSD i partnerskim strankama smatraju da su izbori završena priča i da je Milorad Dodik novi predsjednik Republike Srpske, ali opozicija protestuje, jer je, kako tvrde, njihova kandidatkinja za predsjednicu RS, Jelena Trivić, pokradena i to „na organizovan mafijaški način“.

Da li će, danima nakon što su građani glasali, u utakmici Dodik Trivić uslijediti „drugo poluvrijeme“?

Za sada je jasno jedino da će o tome odlučiti Centralna izborna komisija BiH, ali tek nakon što prebroji sve glasove.

Kako objašnjava Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije BiH, tek kada CIK objavi  kompletne preliminarne rezultate počinju da teku rokovi za ulaganje prigovora.

– Svi subjekti mogu da podnesu prigovor, ako smatraju da je bilo kršenja Izbornog zakona. Ja ne znam kakvu će odluku donijeti CIK; to zavisi od predočenih dokaza, ali ako CIK otvori postupak, moraće provjeriti sve što je prijavljeno, te po službenoj dužnosti provjeriti i neke druge slučajeve, u kojima ima indicija da su se desile nepravilnosti – objašnjava Šehić.

Ključno je to što će CIK prvo utvrditi da li otkrivene i dokazane nepravilnosti na spornim biračkim mjestima mogu uticati na konačni rezultat izbora.

– Ako mogu uticati na rezultat, zakon nalaže poništavanje glasanja na pojedinim biračkim mjestima, s tim da se na tim mjestima izbori ponavljaju – kaže Šehić.

Ukoliko se ispostavi da glasanje na spornim biračkim mjestima ne može uticati na konačni rezultat „utakmice“, odgovorni će biti kažnjeni, ali se izbori neće ponavljati.

Teško je očekivati da bi CIK mogao poništiti glasanje u cijeloj Republici Srpskoj, što je jedan od zahtjeva opozicije, ali mnogi analitičari smatraju da bi moglo biti ponavljanja glasanja u pojedinim lokalnim zajednicama, koje su javnosti od ranije poznate po izbornim ujdurmama.

(BN/Srpskainfo)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here