Naslovna Politika Kako će borbu protiv korupcije voditi oni koji su zbog toga na...

Kako će borbu protiv korupcije voditi oni koji su zbog toga na crnim listama?!

0

Borenović podsjeća da u prethodnom mandatu ništa nije urađeno za približavanje EU, te da su, bez obzira na kandidatski status, očekivanja Brisela ostala ista.

Dobijanje kandidatskog statusa BiH za pridruživanje EU bi trebala biti dobra vijest, ali je zbog geopolitičkih uslova, prije svega, ovo srećna okolnost za BiH. Da li će nova-stara vlast iskoristiti pruženu šansu i napraviti značajnije iskorake ostaje da vidimo, ali sudeći prema njihovom dosadašnjem radu, teško je biti optimista. Ipak, zbog budućnosti i naroda koji ovdje živi, nadam se da će proraditi svijest o značaju preduzimanja daljih koraka ka EU – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović podsjeća da u prethodnom mandatu ništa nije urađeno za približavanje EU, te da su, bez obzira na kandidatski status, očekivanja Brisela ostala ista.

– I dalje treba da usvojimo zakone o sprečavanju sukoba interesa i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, odnosno učiniti svojevrsnu reformu pravosuđa i to u skladu sa evropskim standardima. Spremnosti za takav korak u prethodnom periodu nije bilo, a pravosuđe je i dalje jedna od oblasti koja je pod strašnim uticajem politike, sa jakim vezama na relaciji između korumpiranih političara i istih takvih tužilaca i sudija uz, naravno, časne izuzetke – rekao je Borenović.

On je podsjetio da je u zemlji koja spada u red korumpiranih prema mjerenjima međunarodnih organizacija i čiji je indeks korupcije u stalnom rastu posljednjih 10 godina, izuzev jednog poboljšanja u 2016. godini, tokom 2019. godine imala svega jedan jedini slučaj potvrđujuće optužnice za visoku korupciju:

– Ipak, očekivanja od EU su da se pojačaju mjere borbe protiv korupcije, što nam je morao biti cilj i bez zahtjeva iz Brisela, samo što tu postoji jedan paradoks: mjere protiv korupcije treba da predlažu i usvajaju one političke strukture čiji su najviši zvaničnici na svjetskim crnim listama upravo zbog korupcije i koji su uvijek van konačnih sudskih epiloga i pored brojnih krivičnih prijava koje uglavnom hvataju prašinu po raznim pravosudnim ladicama – zaključio je Borenović.

(BN Foto: BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube