22.7 C
Banja Luka

Kako je namješten konkurs u agenciji za mjeriteljstvo BiH kako bi se kadar SNSD-a osvetio nepodobnim medijima

Stigla je nova potvrda da su fotelje u Agenciji za javnu upravu BiH politički plijen. Na konkursu za mjesto direktora Agencije za metrologiju BiH, izabrana je SNSD-ova Milica Krstić Ristović, ispred profesora doktora Srđana Damnjanovića, koji je ispunjavao sve uslove, ali nije onaj glavni – nije član partije.

Profesor doktor Srđan Damjanović konkurisao je za mjesto direktora Instituta za metrologiju BiH.

Kao nosilac zvanja redovnog profesora univerziteta, sa više od 50 stručnih i naučnih radova te 6 knjiga, i sa 29 godina radnog iskustva u metrološkoj laboratoriji ORAO a.d. i Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske, ispunjavao je sve tražene uslove, međutim.

“Prijavom na konkurs je bilo raznih osporavanja od strane Agencije na prvom javnom ispitu, gdje se polaže zakonodavstvo BiH. Kada sam došao, tada sam vidio veliku njihovu neozbiljnost, jer 10 minuta pred početak ispita primio sam telefonski poziv u kome mi je rečeno da je ispit otkazan”, priča Damjanović i nastavlja:

„Znači ja sam došao iz Bijeljine dan ranije da bih bio na ispitu i onda Vas neko nazove i kaže ispit se odgađa. Već tad sam vidio da se radi o nekoj namještaljci.”

Kada je stručni ispit konačno održan, profesor Damjanović je, kaže, odgovorio na sva pitanja.

“Da bi na kraju kada su izašli rezultati ispalo da ja imam 54 boda, uslov da bi izašli na javni intervju je da imate 75 bodova. A kandidat koji je izabran Milica Krstić Ristović je dobila 95 bodova. Žena koja je 17 godina mlađa od mene, kada sam ja počeo da radim na ETF-u i kada sam
počeo da radim u laboratoriji ona nije pošla ni u Osnovnu školu. Bila je moj student na ETF-u i poslije dva ispitna roka ona je na jednom kolokvijumu uspjela da ostvari 53 boda. Oni koji su kod mene polagali znaju koliko studenata položi u prva dva roka, a ona je uspjela ispit da položi tek iz sedmog puta.”

Komisija, čiji sastav nisu otkrili ni Damjanoviću, izabrala je Milicu Krstić Ristović.

Iz njene biografije ističe se da je par godina bila asistent na ETF-u Istočnom Sarajevu i poslije toga ambasador BiH u Grčkoj. Međutim, nikada se nije bavila mjerenjima u laboratorijama, što je jedan od uslova konkursa, navodi Damjanović. Ali je zato od studentskih dana aktivan član partije SNSD-a.

Krstović Ristović je prije par godina za Fejs TV i sama priznala da bez politike ne bi uspjela.

Politika je ponovo stala ispred znanja i nauke, pa je profesor Damjanović odlučio da progovori, jer, kako ističe, nije mogao da podnese poniženje da mu nakon decenija rada kažu da ne zna odgovoriti na jednostavna pitanja iz Službenog glasnika.

“I drago mi je na kraju što neću btii direktor te Agencije, jer o takvim ljudima koji su mogli tako da me ocjene stvarno nemam bilo kakav dalji komentar. Ovdje se očito radi o kupovini, jer svi znaju da su u Agenciji za javnu upravu radna mjesta koja se kupuju. Za srednju školu su radna
mjesta 10.000 KM za visoku stručnu spremu od 15.000 do 20.000 KM i to u je Sarajevu javna tajna, to je nešto što Sipa može vrlo lako ispitati.”

Damjanović je uložio žalbu Agenciji za javnu upravu BiH, koja je odbijena, a obratio se i vladinim i nevlaidnim organizacijama. I mi smo se obraćali Agenciji za metrologiju BiH, tražeći da se izjasne o ovom konkursu, međutim do zaključenja priloga nismo dobili odgovor.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here