20.7 C
Banja Luka

„Kako ste simpatični, ali sebi“ Umjesto odgovora na pitanje, gradonačelnik Trebinja prozivao novinarku i televiziju

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da u Gradskoj upravi u tom gradu nema viška zaposlenih, ali njegove tvrdnje demantuje Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

Istraživanje koje je proveo Restart Srpska pokazalo je da gradovi u Republici Srpskoj masovno krše Zakon o lokalnoj samoupravi koji definiše broj zaposlenika od tri osobe na 1.000 stanovnika.

Istraživanje je pokazalo da je neslavni šampion u toj pojavi Trebinje.

– Prema broju stanovnika u Trebinju, broj zaposlenika u gradskoj administraciji bi trebao biti 85. Međutim, na kraju 2021. godine u Gradskoj upravi je bilo zaposlena 191 osoba na neodređeno i 20 na određeno – kažu u Restartu, ističući da su imali problema doći do podataka.

Prema istraživanju, Gradska uprava u Trebinju zakonski gledano ima višak od 106 radnika, dakle više nego duplo.

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju, Trebinje je 2021. godine imalo angažovanih i 15 osoba po osnovu ugovora na određeno vrijeme, na period duži od 6 mjeseci , što nije u skladu ni sa drugim zakonima.

Grad Trebinje uopšte nije želio da dostavi podatke o broju zaposlenika, žale se istraživači na netransparentnost.

Novinarka N1 upitala je danas gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića, da li taj grad ima višak zaposlenih.

Umjesto odgovora, nastupilo je targetiranje medijske kuće i nedolično obraćanje riječima: „Kako ste simpatični, ali sebi“.

– Kako ste simpatični, ali sebi. Ja Vama, ako ćete me saslušati pričam samo iz ugla funkcije koju sada obavljam. Imate Zakon o lokalnoj samoupravi, Vi recite je li nešto pogrešeno ili nije pogrešeno. Da li postoji javni poz za primanje ili ne postoji? – rekao je Ćurić.

Na ponovljeno pitanje novinarke, imaju li višak zaposlenih, Ćurić je odgovorio kako ga očito nije slušala dok je pričao.

– Jeste li me saslušali, očigledno, ste imali problem da ne slušate ili da ne čujete?- rekao je gradonačelnik Trebinja.

On je potom upitao novinarku koji član Zakona su ugrozili i koji je to Zakon koji su prekršili. Naveo je da su svi koji su zaposleni u Gradskoj upravi u Trebinju zaposleni javnim pozivom, ili „pod uslovima u skladu sa zakonskom procedurom“.

– To je dovoljno da vam kažem – rekao je Ćurić.

Na ponovljeno pitanje, ima li viška, Ćurić je istakao da je već dao odgovor.

– Po meni, svako ko radi nije višak. Ja Vam kažem iz ugla poslodavaca gdje sam trenutno. Hvala Vam na iscrpnim pitanjaima nadam se da smo se razumjeli. Nisma trebao da sumnjam iz koje kuće dolazite – odgovorio je Ćurić, piše N1.

Inače, Zakonom o lokalnoj samoupravi RS Član 67. jasno je propisana norma broja zapsolenih u lokalnim organima, a ona zavisi od broja stanovnika: Maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, uključujući i zaposlene u stručnoj službi skupštine, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika na području jedinice lokalne samouprave prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

S obzirom da je posljednji popis pokazao da grad na jugu ima oko 28.000 stanovnika, računica je jasna.

U trebinjskoj gradskoj upravi trebalo bi da su zaposlena 84 radnika.

Srpskainfo

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here