21.7 C
Banja Luka

Kako su ruski diverzanti kroz cijev dugu dva km zauzeli centar Avdejevke (VIDEO)

AVDEJEVKA – Koristeći činjenicu da je glavnina ukrajinske odbrane bila koncentrisana na jugoistoku, ruske snage su u noći između 19. i 20. januara sa juga savladale prednju neprijateljsku liniju duž željezničkog nasipa u već famoznoj Avdejevki.

U zoru, Rusi su probili ukrajinsku odbranu i zauzeli bazu smještenu u bivšem luksuznom restoranu „Carska ohota“ (Carski lov) u Sobornoj ulici 324, na uglu sa ulicom Černiševskog. Tako je izveden prodor u pozadinu ukrajinske 110. posebne mehanizovane brigade.

Pojava ruskih boraca u pozadini izazvala je pometnju i paniku u ukrajinskim redovima. Dezorganizovana, 110. ukrajinska brigada je započela povlačenje duž ulica Sobornaja, Sportivna i Černiševskog do drugog odbrambenog perimetra.

Ai, noćni ruski prodor predstavlja jednu od najzanimljivijih epizoda dosadašnjeg toka „SVO“. Name, borci  60. posebne diverzantsko-jurišne brigade (ODŠBr)  „Veterani“ „Ekspedicionog“ dobrovoljačkog jurišnog korpusa (DŠK(E)) su još u jesen prošle godine okrili otvor podzemne cijevi prečnika 800 mm koja se pružala do zone restorana „Carska ohota“.

No, cijev postavljena još u vrijeme SSSR-a bila je praktično neprohodna. Po uzoru na tunelske radove iz Velikog rata, Rusi su ipak odlučili da prokopaju prolaz i prodru u neprijateljsku pozadinu. Tako su započeti mukotrpni saperski radovi. Probijanje cijevi vršeno je samo tokom artiljerijskih dejstava kako neprijatelj ne bi čuo buku tokom radova.

Nakon što je probijeno nekoliko stotina metara cijevi, pojavio se prvi problem, nedostatak kiseonika, neophodnog saperima da bi i dalje kopali. Rusi su se odlučili da na pojedinim dionicama probiju vertikalne ventilacione otvore.

 

Međutim, to je izazvalo još veće poteškoće – prodor vode. Voda je prodirala ne samo kroz ventilaciju nego i kroz otvore nastale korozijom stare cijevi. Ovo je primoralo radnike da prvo isuše već dovršeni dio tunela a potom su na scenu stupili varioci, „krpeći“ svaku kritičnu rupu.

Tako je nakon višemjesečnih radova u paklenim uslovima uspješno probijen podzemni put dug oko 2.000 metara.

U poznim časovima 19. januara 150 dobrovoljaca 60. brigade započelo je mukotrpno puzanje kroz kanal prečnika 0,8 metara. Pred zoru, pokazalo se da su se višemjesečne muke isplatile – Ukrajinci su iznenađeni, „Carski lov“ zauzet, zarobljena je veća grupa protivnčkih vojnika i oficira i omogućen dalji prodor duž ulica Sobornaja, Sportivna i Černiševskog.

Danima nakon ove operacije širile su se vesti da se radi samo o propagandnoj priči i da je ruski napad izveden zahvaljujući gustoj magli.

Ali, na mrežama se konačno pojavio i snimak radova negde na polovini puta, što je nepobitno potvrdilo da je legenda o „metrou Avdejevke“ istinita.

(Oruzjeonline.com)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here