Naslovna Najnovije Kakve promjene Republici Srpskoj mogu da donesu ovi kadrovi?!

Kakve promjene Republici Srpskoj mogu da donesu ovi kadrovi?!

0

U Vladu srpske ulazi novi koalicioni partner okupljen oko bošnjačkih partija – Pokret za državu. Ministra ni u novoj Vladi nema iz Hercegovine, Sarajevsko-romanijskog područja i …

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković (SNSD).

Ko su stari/novi ministri u Vladi Srpske:

Ministarstvo finansija: Zora Vidović (SNSD) 

Bila ministar 4 godine, ranije direktor Poreske uprave. Iako davno ispunila uslove za starosnu penziju, ima 69 godina života.

Ministastvo energetike i rudarstva: Petar Đokić (SP) 62 godine 

Vječiti ministar, ostaje u Vladi iako je najava bila da niko ne moze biti više od 8 godina član Vlade. Bio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske od  2010. godine do 2014, a ministar industrije, energetike i rudarstva od 2014. godine do 2022. godine.
Dovodio se u vezu oko sporne dilome jer je tvrdio da je diplomirao 1991. godine u Londonu. Pod istragom je pravosuđa zbog davanja koncesija i pogodovanja stranim kompanijama.

Ministarstvo saobraćaja i veza: Nedeljko Čubrilović (DEMOS)

Ima 70 godina života.
U više mandata obavljao je funkciju ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske od 2014. do 2022. godine. Kako saznajemo, više od pola poslanika iz njegovog poslaničkog kluba mu ne daje podršku da bude ministar.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju: Zlatan Klokić (SNSD)

Ministar u ovom resoru u poslednjih 8 godina. I kod njega se pravi izuzetak da ostaje u Vladi i nakon 8 godina jer je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tražila da on ostane jer je komšija njenog supruga iz Prnjavora.

Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite: Alen Šeranić (SNSD)

Obavljao dužnost u prošlom mandatu kao ministar u ovom resoru. Pod sankcijama je SAD zbog osnivanja Agencije za lijekove Republike Srpske. Pored 70-godišnjeg Nedeljka Čubrilović jedini ministar u buducem sazivu Vlade koji je rođeni Banjalučanin.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave: Senka Jujić (NPS)

Sadašnji je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i funkcioner Narodne partije Srpske (NPS). Bivši je zamjenik direktora Centra za socijalni rad Kozarska Dubica.

Ministastvo unutrašnjih poslova: Siniša Karan (SNSD) 60 godina života 

Univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka. Sadašnji je generalni sekretar Vlade Republike Srpske, predsjedavajući Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske i arbitar u Arbitražnom tribunalu za spor u vezi sa međuentitetskom granicom u oblasti Brčkog. Bivši je generalni sekretar predsjednika Republike Srpske.

Određene strukture su ga predložile za ministra kako bi veća ovlašćenja dobio aktuelni direktor policije Siniša Kostrešević. Iz tih razloga upravo Karan navodno postavio uslov da on postavi novog direktora policije sa kim moze da sarađuje i na taj način preuzme odgovornost u samom MUP-u Republike Srpske.

Ministartsvo rada i boračke zaštite – Dragoslavu Kabiću (SNSD)

Po zanimanju je diplomirani inženjer građevinarstva. Načelnik je Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor. Poslanik je u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu. Predsjednik je Gradskog odbora SNSD-a Prijedor.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Savo Minić (SNSD)

Bivši načelnik opštine Šamac i predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske. Savo Minić postao je novi direktor „Kaldere“ kada ju je preuzela firma „Prointer“, a prije toga je bio direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Ministartsvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo – Željko Budimir (SNSD)

Doc. dr angažovan na Fakultetu političkih nauka i savjetnik u prošlom mandatu srpskog člana Presjedništva BiH. Navodno je učestvovao u izradi materijala o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Ministarstvo privrede i preduzetništva – Diko Cvjetinović (NPS)

Bivši narodni poslanik koji osvojio mandat na listi DNS-a, koji je kasnije napustio tu stranku i prešao u NPS. Privrednik iz Bijeljine.

Ministarstvo pravde – Miloš Bukejlović (SNSD)

Kadar Obrena Petrovića iz Doboja i navodno bivši muž poslanice Nine  Bukejlović, koja je Petrovićeva pastorka. Navodno se izjašnjava kao Hrvat iako je, kako tvrde, kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nema radnog iskustva kao pravnik u struci u pravosuđu. U poslednjih godinu dana obavljao je dužnost VD direktora Elektro Doboj, a istovremeno je član dva nadzorna odbora, sekretar GO SNSD Doboj…

Ministarstvo prosvjete i kulture – Željka Stojčić (SNSD)

Bivša potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, bivši pomoćnik ministra finansija, kadar Zorana Tegeltije iz Mrkonjić Grada.

Ministasrtvo trgovine i turizma – Sevlid Hurtić (Pokret za državu).

Obavljao dužnost predsjednika skupštine grada Doboja. Rođenog brata predložio za delegata u Vijeće Naroda Republike Srpske.
Sevlid Hurtić, posjeduje imovinu koja je navodno procijenjena na više od 13 miliona KM. Na svoje ime Hurtić ima pet stanova, koji vrijede nešto više od milion KM, tri kuće u vrijednosti od milion i po KM, te zemljište i poslovne prostore u vrijednosti od 70.000 KM.

Upražnjena su ostala dva ministarstva i to za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i porodice, omladine i sporta.

Ta ministarstva treba da vodi jedno Hrvat, a drugo Bošnjak.

Kandidate za ministre u ta dva ministarstva treba da daju Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i Socijalistička partije Petra Đokića.

Socijalisti očekuju ministarstvo građevinarstva i ekologije jer oni upravljaju i Fondom za zaštitu životne sredine i tako bi imali kompletnu kontrolu tog resora.

Zanimljivo je da bastion SNSD Laktaši i Gradiška ostaju bez ministra u Vladi.

Kako saznajemo još uvijek se „lome koplja“ da se omogući da Nedeljko Ćorić ostane ministar saobraćaja, a da Nedeljko Čubrilović ide za ministra građevinarstva. Po tom scenariju Željko Budimir bi mogao da prepusti ministarstvo Denisu Turkanoviću.

Ministara u novoj vladi nema iz izbornih jedinica 4, 7. 8 i 9.  Iz izborne jedinice 7 iz Milića dolazi mandatar Višković…

Vlada Republike Srpske ima 16 ministarstava i u njoj treba da bude osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: