Naslovna Najnovije Kalabić: Od vojske RS-a nema ništa, dolazi vrijeme odluka u BiH

Kalabić: Od vojske RS-a nema ništa, dolazi vrijeme odluka u BiH

0

Drago Kalabić, bivši potpredsjednik SNSD-a, kaže da nema ništa od pravljenja vojske RS-a. On je u emisiji Rezime Federalne televizije rekao da je „pitanje za milion dolara šta Gabriel Escobar radi u BiH i šta ćemo saznati sutra nakon sjednice PIC-a“.

„Očito je da je previše jakih igrača na području BiH i oko nje, na čelu sa Escobarom kao vjerovatno najjačim u zadnje vrijeme i sve ove dileme koje su nas pratile proteklih mjeseci da su pred nekom vrstom razrješenja. Moja je pretpostavka da će doći do nekih aktivnosti koje bi bile odgovor na sva dešavanja na području BiH u proteklom periodu, tako da poslije dugogodišnjeg zatišja očito dolazi neko burnije vrijeme i mislim da dolazi i vrijeme odluka. Mislim da ide u pravcu određenih odluka i da će biti zanimljivo narednih dana“, rekao je Kalabić.

Pojašnjava da se nakupilo previše dilema, previše stvari pod tepihom. Smatra da pojedinačne sankcije nisu bitne.

„Ne mislim da je to rješenje. Bilo ih je u prošlosti i lično mislim da nisu dale nikakve rezultate. Mi ovdje imamo probleme koji su puno veći od pojedinca i od sankcija pojedincu. To se na kraju pretvori u neku njegovu privatnu stvar. Mi ovdje imamo previše dilema, previše ovo dugo traje, ovo loše, nerazriješeno stanje i mislim da su nam dužni dati određene odgovore u narednom periodu zato što smo primijetili određene dileme i kod međunarodne zajednice“, naveo je.

Kada je riječ o najavljenoj sjednici NSRS-a, Kalabić kaže da ne očekuje ništa spektakularno.

„Mislim da je to neka vrsta taktičke sjednice od strane Dodika. Ne misli on tu ništa specijalno, ozbiljno, i to je jednostavno kupovina vremena. Idu izbori i da bi se te neke vruće teme održale na dnevnom redu, jer je izrada tih mehanizama na dalekom štapu i ne mislim da će tu biti išta posebno“, naglasio je.

Smatra da Dodik neće nastaviti sa pričom o formiranju vojske RS-a.

„Dodik je majstor, pragmatik dnevne politike. Ne bira način i sredstva da dođe do određenih političkih poena i ubacuje tako teške teme, ali lično sam ubijeđen da po tom pitanju on neće ništa učiniti. Mislim da Dodik zauzima poziciju pred razrješenje cijele ove situacije, pokušava na što bolji način se pozicionirati pred ključne pregovore koji predstoje narednih dana i mjeseci“, smatra Kalabić.

O opoziciji u RS-u kaže da su u naletu.

„Mislim da napreduju i da imaju realne šanse da dobiju naredne izbore. Mislim da se opozicija bavi RS-om u ovom momentu i da je isključena iz nekih bitnih dešavanja na nivou BiH. U ovoj situaciji koja nije idealna ima pravo da se sastaje svako sa svakim. Jedan od mogućih raspleta je da neke nove snage dođu. Ne može gore biti. Ukoliko bi došlo do promjena, one mogu ići samo na bolje jer ne mislim da može gore od ovoga. Mislim da je ovo trenutno najlošije stanje od Dejtona i da po svaku cijenu treba tražiti izlaz iz ovoga“, smatra Kalabić.

Na kraju je kazao da „nije tajna da je stanje u SNSD-u loše“.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: