Naslovna Politika Kamo sreće da nas ima preko milion u Republici Srpskoj

Kamo sreće da nas ima preko milion u Republici Srpskoj

0

-Procjene Zavoda za statistiku kako Republika Srpska ima 1.120.000 stanovnika su nažalost procjene koje su preoptimističnog karaktera. Taj pretjerani i nerealni optimizam dolazi kao činjenica partokratskog sistema gdje je Zavod dobio zadatak da maksimalno relativizuje realnu procjenu broja stanovnika u Republici Srpskoj – mišljenja je šef poslaničkog kluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

Golim okom je, kaže on, vidljivo da nas je u Republici Srpskoj svakim danom sve manje ali je tu takozvana narodna vlast da nas ohrabri svjesno lošim procjenama kako nas ima neznatno manje u odnosu na 2013. godinu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske zbog iseljavanja i negativnog prirodnog priraštaja Republika Srpska je za devet godina ostala bez 50.943 stanovnika, odnosno grada veličine Zvornika.

Međutim, Govedarica upozorava da je realnost drugačija.

„Republika Srpska poslednjih godina bilježi visoku stopu mortaliteta. Odavno se godišnje rađa ispod 10.000 a umire neuporedivo više. Kada tome dodamo efekte migracije koje je u jednom momentu usporio virus korona i kada shvatimo da je naša prosječna starosna dob vrlo nepovoljna onda se ne treba čuditi zašto nas je sve manje. Ali, kada obavljate funkciju u ime neke političke partije onda morate pokušati da uljepšate surovu realnost kada se to od vas zahtijeva“, naglašava Govedarica u izjavi BN-u.

Ako uzmemo zvanične podatke, kaže on, o broju zaposlenih, broju nezaposlenih, broju penzionera, broju djece u predškolskim ustanovama, osnovnom i srednjem obrazovanju, broju studenata kod nas i u Srbiji, dolazimo do broja koji je manji od  800.000.

„Ako na postojeći broj dodamo koeficijent optimizma od 10 procenata koji treba da nadomjesti sve one koji nisu obuhvaćeni onda dolazimo do koliko-toliko realne brojke i procjene koja glasi da nas u Republici Srpskoj nema više od 870 hiljada stanovnika. To je daleko manje od procjene vladajućih da nas u RepubliciSrpskoj živi 1.120.000 stanovnika“, naveo je Govedarica.

On apeluje na vlast da ne manipulišu brojkama i prestanu uljepšavati realnost.

„Svi znamo da su brojke poražavajuće za sve nas, a najveća odgovornost je na onima koji vrše vlast“, konstatuje Govedarica.

(BN) Foto: Printscreen)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube