Naslovna Region Kfor više nije sam na sjeveru Kosova i Metohije

Kfor više nije sam na sjeveru Kosova i Metohije

0

Patrolama KFOR na severu Kosova i Metohije pridružila se i misija Euleks, saopšteno je danas televiziji „Dukadjini“.

Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo brzo reagovanje u slučaju eventualne eskalacije situacije, preneo je „Ljajmi“ odgovor misije NATO na KiM. KFOR navodi da je u cilju podizanja svesta o situaciji pojačao prisustvo u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

„Postavljeno je nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačano je patroliranje na tom području zajedno sa osobljem Multinacionalne specijalizovane jedinice karabinjera i misije EULEKS. Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo da KFOR brzo odgovori na bilo koji bezbednosni izazov u skladu sa svojim mandatom UN“, navodi se u njihovom odgovoru.

Dodaje se i da komandant KFOR Ferenc Kajari ima redovne kontakte sa kosovskim bezbednosnim organizacijama, ali i sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem.

„Neutralnost KFOR je od suštinskog značaja za uspeh misije. KFOR poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Istovremeno, KFOR je spreman da interveniše ako je potrebno da bi se održala bezbednost i sloboda kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, ističe se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: